Türkiye'de internet ucuz, çünkü yavaş...

Teknolojide ortalamanın üzerinde olduğumuz yerler ile altında olduğumuz yerleri dürüstlükle kabul etsek, belki de hamasetten uzaklaşıp mantıklı çözümler yaratabileceğiz. Ancak 5-4 yenilmiş takımın "ama 4 gol attık" demesi gibi, geride olduğumuzu bir türlü kabul etmiyoruz.
Geçenlerde önemli bir ağ olan Fastly Inc.’in çökmesi üzerine New York Times, Reddit, Spotify, Amazon, Shopify ve İngiltere hükümetinin de olduğu çok sayıda internet sitesine erişim sağlanamadı. Tüketicilerin online alışveriş yapmalarını ve resim-video içeriğine ulaşmaları için hızlı veri akışı sağlayan Fastly’deki sorun çok ciddi sonuçlara yol açtı diyebilirim. Amazon ve S&P 500 vadeli işlemlerde o anda günlük kazancını sildi, Stoxx Europe'daki yatırımcıların da canı epey sıkıldı.
Büyük ihtimalle Türkiye'de de e-ticaret ile ilgili sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak bu tip sorunlar günlük siyasetin ayrıntıları arasında kayboluyor. Halbuki dijital bağımlılık sert ayak sesleriyle kapımızın ucunda duruyor.
Her Şeyi Yarım Anlatıyoruz…
Geçenlerde bir uzman Türkiye'nin internetin en ucuz olduğu ülkelerden biri olduğuna dair bir yazı yazmış. Doğru bilgi ancak eksiği var. Türkiye'nin "download" hızı OECD ülkeleri arasında oldukça gerilerde. Yani internet ucuz ama yavaş. Belki de yavaş olduğu için ucuz, ya da ucuz diye yavaş.
Speedtest verilerinden elde edilen bilgilere göre, 170 ülkenin içinde Türkiye 30.51 Mbps ile 103'üncü sıraya gerilemiş. Dünya Ortalamasının etrafında dönüyoruz. İyi değil açıkçası.
En hızlı genişbant imkanına sahip ülkeleri arz edeyim:
Singapur - 247,54 Mbps
Hong Kong - 229,45 Mbps
Tayland - 220,59 Mbps
Romanya - 198,01 Mbps
Danimarka - 190,32 Mbps
Fransa - 188,03 Mbps
Monako - 187,88 Mbps
İsviçre - 187,08 Mbps
İspanya - 186,06 Mbps
Macaristan - 185,92 Mbps
Lichtenstein - 181.71 Mbps
ABD - 179,06 Mbps
Güney Kore - 174,66 Mbps
Bu arada, en düşük internet hızı 2.77 Mbps ile Türkmenistan imiş. Türkmenistan'daki Yönetimin ülkeyi sosyal medyadan uzaklaştırmak istediği biliniyor. Dolayısıyla sonuç şaşırtıcı değil. Özetle, internetin ucuz olmasından çok hızlı olması önemli. Hem ucuz hem de hızlı ise, tabii en iyisi olur.
Unutmadan: Bazen evdeki WiFi doğru çalışmayınca mecburen GSM'e geçiyoruz. Maalesef orada da işler iyi değil. Mobil internet hızında Türkiye 36,42 Mbps ile dünyada 57. sırada kendine yer buluyor. Yani burası hem yavaş hem de pahalı.
Tüm bunlar aslında nereye yatırım yapmamız gerektiğini bize gösteriyor. Ancak, mega proje diye lanse edilenleri de üzülerek görüyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi