Türkiye’de krizin etkisi derin ve yaygın olacak

Türkiye’de krizin etkisi derin ve  yaygın olacak
Küresel ve yayılım hızı bakımından bu krizin daha öncekilere benzemediğini söyleyen Koame, “Krizden çıkış için sağlık önlemleri ile ekonomik önlemler eş güdüm içinde uygulanmalı” dedi.Uluslararası Yatırımcılar...

Küresel ve yayılım hızı bakımından bu krizin daha öncekilere benzemediğini söyleyen Koame, “Krizden çıkış için sağlık önlemleri ile ekonomik önlemler eş güdüm içinde uygulanmalı” dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) online etkinlik serisi YASED United kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe konuk olan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame, krizden çıkış için salgın kontrol önlemleri ile ekonomik önlemlerin eş güdüm içinde uygulanması gerektiğini kaydetti.
Bu krizin, küresel yayılımının hızı ve boyutları bakımından daha önceki hiçbir krize benzemediğini belirten Kouame, “Başka birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de ilk göstergeler krizin ekonomik etkisinin derin ve yaygın olacağına işaret ediyor. Bu durum, pandemi eğrisini düzleştirmeye ve insanların hayatlarını kurtarmaya yönelik salgın kontrol önlemlerini özellikle insan sermayesinin ve istihdamın, finansal sektörün, tedarik zincirlerinin ve üretime dönük varlıkların korunması üzerinde odaklanarak krizin ekonomik etkilerini hafifletmeye yönelik önlemler ile birleştiren cesur ve eş güdümlü bir şekilde hareket etmeyi gerektirmektedir. Krizden çıkışı desteklemek için bunların hepsine ihtiyaç duyulacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen YASED Başkanı Ayşem Sargın da Türkiye’nin yanı sıra dünyanın pek çok bölgesini izleyen bir ekonomist olan Kouame’nin küresel pandemi sürecinde Türkiye ekonomisine dair verdiği bilgilerin kendileri için son derece değerli olduğunu ifade etti.
DİJİTALLEŞME VURGUSU
Bu krizin ekonomik anlamda uzun vadeli bir zayıflığa dönüşebileceğini ancak küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu yüksek olan ve dijitalleşmeyi özümsemiş ülkelerin krizden en az zarar ve önemli avantajlarla çıkacağını vurgulayan Sargın, şunları kaydetti: “ Türkiye kriz yönetimini sanayi sektöründe başarıyla uygulayabilirse ve güvenli kaynak ülke olarak konumlanabilirse, dünyanın tedarik zinciri çeşitlendirmesine gittiği kriz sonrası dönemde, kendine yeni büyüme alanları yaratabilir. Kriz sonrası dönemde Türkiye ekonomisinin hızlı bir şekilde canlanmasında lokomotif rol oynayacak faktörlerin başında dijitalleşme gelecek.”