Türkiye’de Pfizer aşısını saklayacak depo yok

Türkiye’de Pfizer aşısını saklayacak depo yok
Çin aşısı CoronaVac'ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladığını açıkladı. Aşının 11 Aralık’ta Türkiye’de olması bekleniyor. Türk bilim insanlarının kurucusu...

Çin aşısı CoronaVac'ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladığını açıkladı. Aşının 11 Aralık’ta Türkiye’de olması bekleniyor. Türk bilim insanlarının kurucusu olduğu Alman BioNTech ile ABD'li ilaç firması Pfizer aşısının da temin edilebileceği biliniyor.

İki aşı için çalışmalar devam ederken, daha fazla aşı için anlaşma yapılması gerektiği ifade ediliyor. Çünkü birçok ülke birden fazla aşı için anlaşma imzalamış durumda. Bu konudaki sorulara Bakan Fahrettin Koca, "Çin, Alman, İngiliz, Amerikan. Konuyu böyle ele alamayız. Öncelikle ele almamız gereken husus, aşının hangi yöntemle üretildiği hususudur" açıklamasını yaptı.

Aynı soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada, BioNTech'in kurucusu Uğur Şahin’den bahsederek “Uğur Bey ile bizzat görüştüm. Olay sadece Çin değil Rusya ile de görüşmeler var. Bu konuyla ilgili şahsen aşı olma konusunda sıkıntım söz konusu değil. Ülkede vatandaşlarımıza örnek olma konusunda böyle bir adımı atmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Rus aşısı Sputnik V’nin ise ön testler sonucunda yüzde 92 etkili olduğu ancak birinci dozu alan 20 kişinin Covid-19'a yakalandığı biliniyor. 

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre ise Türkiye’de Biontech aşısını saklayacak depo ve saklama ünitesi yok. Şayet firma, eczanelere gerekli saklama koşullarını sağlayacak dolapları temin ederse Pfizer aşısı Türkiye’de satılabilir. Biontech aşısının eksi 70 derece saklanması gerektiği biliniyor.

“BIONTECH İLE İŞİMİZ YOK”

Ceyhan’a göre, aşıyı geliştiren bilim insanlarının Türk olmasının satın almada ayrıcalığı yok. Aşının üretim ve dağıtım hakkının Pfizer’de olduğunu aktaran Ceyhan, “Muhattap Pfizer; Biontech’le işimiz yok. Çin aşısını tercih etme sebeplerinden birincisi, saklama şartı olmaması. İkinci en eski bilinen yöntemlerle geliştirilmiş olması. İnaktif aşılarla ilgili daha çok bilgimiz var. Ancak Çin hala etkililiğini açıklamadı” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: ÖN YARGIM YOK

Erdoğan’ın ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Covid-19 aşısıyla ilgili, "Doktorlar, 'Evet bu aşıyı olun' derlerse olacağız. Bir ön yargım yok" dedi.