‘Türkiye’de tüketici ekonomiye dönemedi’

‘Türkiye’de tüketici ekonomiye dönemedi’
Bloomberg’in yayınladığı analize göre, salgın tedbirleri nedeniyle işletmelerin uzun süre kapalı kaldığı Türk ekonomisinde toparlanma sinyalleri henüz istenen seviyeye gelemedi. Fabrikalar ve hizmet sektörü tam kapasite ile...

Bloomberg’in yayınladığı analize göre, salgın tedbirleri nedeniyle işletmelerin uzun süre kapalı kaldığı Türk ekonomisinde toparlanma sinyalleri henüz istenen seviyeye gelemedi. Fabrikalar ve hizmet sektörü tam kapasite ile çalışmadığı için tüketiciler tam anlamıyla ekonomiye dönüş sağlayamadı.

Koronavirüs salgınından tüm dünya ekonomileri gibi Türkiye ekonomisi de olumsuz etkilendi. Salgından önce işsizlik ve enflasyon çok yüksek seyrederken, salgınla birlikte tablo daha da ağırlaştı. Türkiye vaka sayılarındaki düşüşle birlikte kısıtlamaları kaldırarak yeni normale geçiş yapmaya başladı ancak zaten ağır aksak ilerleyen ekonomideki sorunlar iyice katlandı.

Bloomberg’in yayınladığı ‘Türkiye karantina hasarlarını atlatmakta zorlanıyor’ başlıklı bir ekonomi analizine göre, hükümetin pozitif açıklamalarına karşın ekonomide toparlanma sinyalleri henüz istenen seviyeye gelemedi.

Analizde, Türkiye ekonomisinin büyüme motoru olarak tanımlanan tüketicilerin karantina sonrası dönemde yavaşlama sinyalleri verdiği belirtilerek, “Salgın mart ayının ortasında Türkiye'yi vurduktan sonra hükümet vatandaşların hareketlerini kısıtladı ve birçok işletme mayıs ayının sonuna kadar kapalı kaldı. Tek başına sınırlamaları kaldırmak tüketicileri ekonomiye geri kazandırmadı, vaka sayısında artışlar görüldü” ifadelerine yer verildi.

ALBAYRAK FARKLI SÖYLÜYOR

Bakan Albayrak’ın büyüme ve istihdamda hızlı toparlanma vaadinin hatırlatıldığı analizde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 2020 yılında Türkiye’nin yüzde 3,6 küçüleceğini öngördükleri dile getirildi.

Rakamlara göre Türkiye’nin ekonomik aktiviteyi hareketlendirmesi için daha zamana ihtiyacı olduğu vurgulanarak, ülkedeki istihdam kaybının ve ücretsiz izin uygulamasının devam ettiği hatırlatıldı.

Analizde ülkenin enerji ihtiyacındaki düşüşün sebebi olarak hizmet sektöründeki insanların hala işlerine dönememesi ve atölyelerle fabrikaların sınırlı kapasite ile çalışmaya devam etmeleri gösterildi.