Türkiye’den şaşırtan girişim F-35’leri alamadan F-16 istedik

Türkiye’den şaşırtan girişim F-35’leri alamadan F-16 istedik
Rusya’dan hava savunma sistemi olarak S-400’leri alınca ABD’den parasını ödediği F-35 savaş uçaklarını teslim alamayan Türkiye, şaşırtan bir girişimde bulundu.Türkiye'nin, ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin tarafından...

Rusya’dan hava savunma sistemi olarak S-400’leri alınca ABD’den parasını ödediği F-35 savaş uçaklarını teslim alamayan Türkiye, şaşırtan bir girişimde bulundu.

Türkiye'nin, ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen F-16 savaş uçaklarından 40 adet, yaklaşık 80 adet de modernizasyon kiti almak için ABD'ye başvuruda bulunduğu öne sürüldü.

Reuters'a konuşan ve ismi paylaşılmayan kaynaklar, milyarlarca dolar değerindeki anlaşmanın, 'yabancı askeri satış' sürecinde olduğunu ifade ettiler. Bu süreç kapsamında önce Dışişleri Bakanlığı'nın, ardından da yasama organı Kongre'nin satışı onaylaması gerekiyor. Kongre'nin satışı bloke etme yetkisi de bulunuyor. 

Britanya merkezli haber ajansı, "NATO müttefiki Türkiye, F-35 anlaşması bozulduktan sonra Hava Kuvvetleri'ni modernize etmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

MALİYET 10 MİLYAR DOLAR

NTV'nin ABD Temsilcisi Hüseyin Günay ise Türkiye'nin almak istediği uçaklar ve kitlerin toplam 10 milyar dolara mal olacağını ifade etti. Günay, ABD’de bulunan bazı STK’lar Türkiye’ye F-16 satışının yapılmasını engellemek için lobi faaliyetlerine başladığını da belirtti.

YORUM VE DOĞRULAMA YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Politikalarımız gereği bakanlık Kongre'ye resmi olarak bilgi verene kadar askeri satış ya da transferler ile ilgili yorum veya doğrulama yapmıyor" açıklamasını yaptı. Washington'daki Türkiye elçiliği ise sorulara cevap vermedi.

NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye arasındaki ilişkiler geçtiğimiz beş yıl içinde Suriye politikasında fikir ayrılıkları, Ankara'nın Moskova'ya yaklaşması, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki donanma hareketleri, ABD'nin Halkbank aleyhine dava açması ve Türkiye'de hak ve özgürlükler alanında yaşanan bozulma nedeniyle uzun yıllardır görülmedik seviyede zor bir dönemden geçiyor.

KONGRENİN ONAY VERMESİ ZOR

Savaş uçaklarının satışına ABD Kongresi'nin onay vermesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda özellikle Ankara'nın S-400 hava savunma sistemleri satın alması ve insan hakları konusundaki sicili nedeniyle bozulmasından ötürü zor gözüküyor.

PARASI ÖDENEN UÇAKLAR ALINAMADI

Ankara, 100'den fazla F-35 jeti sipariş etmiş ve proje için parçalar üretmiş, ancak Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldıktan sonra F-35 programından çıkarılmış ve Washington, Türkiye'ye CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uygulamıştı. Türkiye, parasını ödediği uçaklarını alamadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, S-400’ler konusunda geri adım atmayacaklarını belirterek, “ABD ya uçaklarımızı verecek ya da paramızı" demişti.

KUTU//40 YILLIK F-16’LARA DÜŞTÜK

DEVA Partisi’nden, eski asker Metin Gürcan, Türkiye’nin F-16 alımına ilişkin girişimine sosyal medya hesabından tepki göstererek, şu paylaşımı yaptı:

“Muhteşem (!) dış ilişkilerimizde haftanın olayı: F35 üretmek için çıktığımız yolda hem 1.4 milyar $ paramız çöp oldu hem de F35'den 40 yıllık F16'lara düştük. Bu iş Kongre'ye takılır! 10 yıl Hava Gücü kaybımız bizi bölgemizde büyük sıkıntıya sokacak. Dış politikada rüzgara kapıldık, savrula savrula düşüyoruz. İktidarın önümüzdeki 10 yılda hava gücü sıkıntımızın İHA'lar+MMU veya ABD dışı tedarik ile sorunun aşılamayacağının farkında olduğunu mu, -Yoksa Rusya'dan SU alımı için mazeret üretilmeye çalışıldığını mı gösteriyor? S400 benzeri bir kriz kapıda mı?”