TÜRKİYE’DEN VİYANA’YA GİDEN ESER: SAÇILDIKÇA TOPLANAN

Türkiye çağdaş sanatını destekleyen projeleriyle 10. yılını geride bırakan SAHA’nın Beyoğlu’nda sanatçı, küratör, yazar ve araştırmacılar için kurduğu SAHA Studio, dönem sonu sunumlarını tamamladı. Araştırma ve üretimlerini SAHA Studio’da yürüten sanatçıların oluşturduğu sergide; Eser Epözdemir, Berat Işık, Ali Miharbi, İz Öztat ve TUNCA’nın desen, video, heykel ve yerleştirme gibi farklı mecralarda ürettikleri çalışmalar yer aldı.

SAHA’da yer alan Eser Epözdemir’in ‘Saçıldıkça Toplanan’ isimli çalışması Viyana’da Angewandte Interdisciplinary Lab’de sergilenmeye hazırlıyor. Kültürel miras, ekolojik adalet, sağlık politikaları, kapsayıcılık, eşitlik, kayıtsızlık, birey-mekân ilişkisi üzerine çalışan Epözdemir çalışmasına şu soruları sorarak başladığını ifade ediyor: Suyu zamanda bıraktığı izlerden izlemek mümkün mü? Kentin merkezinde ya da çok göz önünde olmayan alanlarında, günün rastgele bir anında, akan zamanı anlamaya, belki hatırlamaya yarayabilecek göstergeler tespit edilebilir mi? Bu göstergeler, zamanı deneyimleyenler için ne ifade eder? İnsanlar, diğer canlılar, nebatat, hatta canlılığın kendisi…Tüm bunlar, zamanı nasıl algılar ve/veya fark eder?


Saçıldıkça Toplanan, hayali bir suya atılan taşın oluşturduğu halkalar, kum saati ve yansıma kavramına geçmişten referans veren volkanik cam, obsidyenden oluşuyor.

Sanatçı daha önce Sabancı Müzesi’ndeki ‘Dün, Bugün İstanbul’ sergisiyle bağlantılı olarak oluşturduğu çalışmasını benzer bir temayla Paris’e de taşımış, coğrafyalar arası suyun ve zamanın yayılımına dikkat çekmişti.

Katılımcılarına SAHA’nın yurtiçi ve yurtdışındaki ortaklıklarının katkısıyla diyalog, iş birliği ve birlikte öğrenme olanakları sunan SAHA Studio, davetli sanatçılara uzun süreli atölye ve ortak çalışma mekânı ile projeleri için araştırma ve eser üretim fonu sağlıyor. Ayrıca Türkiye’nin farklı şehirlerindeki görsel sanatçılarla yurtdışından yazar ve küratörlerin araştırmalarını birbirleriyle etkileşim içinde geliştirmelerini destekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi