Türkiye’nin önde gelen ceza hukukçularından Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, hayatını kaybetti

Türkiye’nin önde gelen ceza hukukçularından Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, hayatını kaybetti
Uğur Alacakaptan’ın ölüm haberini İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, "Bir de babam öldüğünde bu denli üzgündüm. Kader çizgimin ressamı gitti. Prof. Dr. Uğur Alacakaptan’ı kaybettik. Yanında staj yaptığım,...

Uğur Alacakaptan’ın ölüm haberini İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, "Bir de babam öldüğünde bu denli üzgündüm. Kader çizgimin ressamı gitti. Prof. Dr. Uğur Alacakaptan’ı kaybettik. Yanında staj yaptığım, bildiklerimin başucu hocası ışıklar içinde uyu…" sözleriyle duyurdu. Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, 1934 yılında Aydın’ın Nazilli ilçesinde doğdu, 1955 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Türkiye Ceza Hukuku’nun hümanist doktrini savunan ekolünün önde gelen akademik simalarındandı.

Alacakaptan, 1967 yılında Türkiye’nin en genç ceza hukuku profesörü unvanını kazandı. Ceza ve Ceza Usulü HukAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 1968-70 yıllarında dekanlık görevini yürüttü. 1974’te üniversiteden ayrılarak aktif siyasete atıldı. 1974-76 yıllarında CHP Parti Meclisi Üyesi olarak görev aldı, 1975-980 yılları arasında Ankara Senatörü olarak temsil etti. Askeri darbe dönemlerinde çeşitli soruşturma ve kovuşturmalara uğradı, Uğur Mumcu ile Ankara Mamak cezaevinde aynı hücrede yattı. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kurucu dekanlığını üstlendi. Alacakaptan, 1975’te “Suçun Unsurları”, 1968’de “İşlenemez Suç”, 1961’de “Sarhoşluk Halinde İşlenen Suçlarda Cezai Mesuliyet” ve 1958’de “İngiliz Ceza Hukukunda Suç ve Cezaların Kanuniliği Prensibi” isimli eserleri kaleme kaldı.