Türkiye'nin önünde 2 kırılma noktası var: Bayram ve okullar

Türkiye'nin önünde 2 kırılma noktası var: Bayram ve okullar
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, NTV yayınında koronavirüs açısından Türkiye’nin önünde iki önemli kırılma noktası olduğunu vurguladı ve "Bunlardan biri Kurban Bayramı, diğeri okulların açılması. Bu iki riski...

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, NTV yayınında koronavirüs açısından Türkiye’nin önünde iki önemli kırılma noktası olduğunu vurguladı ve "Bunlardan biri Kurban Bayramı, diğeri okulların açılması. Bu iki riski iyi yönetmemiz lazım ki yükseliş trendi oluşmasın" dedi.

Kurban Bayramı’nda sosyal mesafe ve maske kuralına uyulması gerektiğini belirten Özlü, "Mümkün olduğunca açık havada ve birlikte yeme-içme eylemleri olmadan bayramı risksiz geçirebiliriz" diye konuştu. Okulların ise koronavirüs açısından riskin en yüksek olduğu alanlardan olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, “Toplumsal yayılma her zaman okullardan olur. Okul bulaşını engellemek çok zor. Kovid-19 ile ilgili de böyle bir risk var. Bu riski yönetebilecek miyiz? soru bu” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan gibi okullarda kuralların uygulanmasında zorluk yaşanabileceğini aktaran Özlü, "Salgın artarsa ertelenebilir ama açılması gerekiyorsa da yoğunluğu azaltmak lazım. Yarım gün eğitim veya 3 vardiyalı eğitime geçilebilir. Uzaktan eğitime ağırlık verilebilir" ifadelerini kullandı.

‘Yarın okullar açılacak olsa bir bilim insanı olarak onay verir misiniz?’ sorusunu da yanıtlayan Özlü, "Örneğin şu durumda yarın okullar açılsa, bunun uygun olmayacağını söyleyebilirim. Toplumda her gün binin üzerinde vaka var. Okullar birden bire virüsü her yere yayar" dedi.