Türkiye’nin YetGen’leri

Türkiye’nin YetGen’leri
Türkiye’nin ilk 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı MZV-MEF Yetkin Gençler (YetGen)’in 1500 genç ile yüz yüze Zirvesi 18 Aralık’ta, Türkiye’nin en büyük sahnesi olan Zorlu PSM Ana Sahnesi’nde gerçekleşti.Prof. Dr....

Türkiye’nin ilk 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı MZV-MEF Yetkin Gençler (YetGen)’in 1500 genç ile yüz yüze Zirvesi 18 Aralık’ta, Türkiye’nin en büyük sahnesi olan Zorlu PSM Ana Sahnesi’nde gerçekleşti.

Prof. Dr. Erhan Erkut’un kurucusu olduğu YetGen, 6 yıldır 21. yüzyıl yetkinliklerini tamamen ücretsiz olarak Türkiye’nin 81 ilinden lise ve üniversite öğrencilerine ulaştırıyor. Pandemi ile eğitimlerin tamamı çevrim içi platformlara taşındı. YetGen, 2020’den beri hiç yüz yüze eğitim vermedi. Fakat öğrencileri YetGen’e ait hissettiren bu kültür, onların her zaman yanında oldu. Çevrim içi platformlarda gerçekleştirilen 100’lerce buluşmanın ardından, pandemi koşullarının iyileşmesi ile 2021 yılında MZV-MEF YetGen Zirvesi yüz yüze yapıldı. “Reunion (Yeniden Buluşma)” konseptiyle gerçekleşen zirveye 2020 ve 2021 yılında eğitim alan tüm öğrenciler katıldı. Tam 8 saat dolu dolu bir YetGen günü yaşandı. Çok sayıda genç ve YetGen’i takip edenler YouTube canlı yayınını (

">

Konuşmacılar Gençlere İlham Verdi
Zirvenin odak konuları; kendini keşfetme, girişimcilik ve teknoloji, politika ve gençlik, Z kuşağı ve gelecekti. Konuşmacılar, yıl boyu YetGen’in en sevilen ve beğenilen konuşmacılarıydı: YetGen Kooperatifi’nin kurucu üyelerinden Udentify İş Geliştirme Yöneticisi Umre Metin ve Universum Türkiye Lideri Evrim Kuran, Psikolog Acar Baltaş, Yaratıcı Yıkım Kurucusu Danışman Murat Tortopoğlu, Softtech İnsan Kaynakları Direktörü Gülben Gündüz, eski Google Silikon Vadisi Yöneticisi Dr. Taylan Yıldız, İnsan Hakları Aktivisti & Avukat Nesibe Kırış, YetGen’lilere ilham veren konuşmalarını gerçekleştirdi.

Sadece uzmanların gelip kendi alanlarında konuştukları bir zirve kurgusu olmadı; her oturumdan sonra müzik grupları ile tüm YetGen’liler doyasıya eğlendi ve yüz yüze özlem giderdiler. Bulvar, MEF Müzik Kulübü, Burcu Soysev ve Pandami Grubu bu eğlenceli anlarda YetGen’lilerle beraberdiler. Dans sadece YetGen’liler arasında değildi; Prof. Dr. Erhan Erkut her konuşmacıyı kendine has dansıyla sahneden uğurladı.

Zirve boyunca aralarda YetGen’in öğrenme metodu olan kendi kendine öğrenme deneyimi tekrar yaşandı. Tüm konukların ve YetGen destekçilerinin yer aldığı konuşmacı köşeleri ile öğrenciler dönem boyu merak ettikleri her şeyi sordular. YetGen’liler başka bir yerde görülemeyecek olan yüksek motivasyon ve öz yeterlilikleri ile saatlerce konuklarla sohbet ettiler. Meraklı, sorgulayıcı ve öğrenme isteği ile dolu öğrenciler konuşmacıları etkiledi.

Zirvede Neler Konuşuldu?
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı & YetGen Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut konuşmasında “Biz çevik, tutkulu, adil ve eşitlikçi bir kurumuz, bizde hiyerarşi yok öğrenme ve gelişme DNA’mızda var. Meraklıyız ve hayal kuruyoruz. Eğitimi alt üst etmek istiyoruz. “Geleceğin üniversitesi nasıl olacak?” derseniz, “YetGen gibi olacak” derim. Katılımcılarımız YetGen için “insan hızlandırıcısı”, “YetGen’i kazanmak”, “üniversiteye gitmeden üniversiteden mezun olmak”, “tüketen olmaktan üreten olmaya geçiş” gibi çok güzel tanımlamalar yaptılar. Öncü üniversite tamamlayıcısı olmak, işe girişlerde aranan bir sertifika olmak, sunduğumuz içerikleri farklı dillerle yurt dışına açmak gibi hedeflerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şu anda YetGen Öğretmen’i kurguluyoruz. Böylece YetGen’i daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Zirve’nin ilk konuşmacısı YetGen’in ilk Koordinatörü Umre Metin, konuşmasında şunları söyledi:
“Yıllar önce Yetkin Gençler’e dahil olduğumda bir salonda 70 kişiydik. Bugün dönüştüğümüz aile bir koza, bir ayna; bizlerin hem konfor alanı hem konfor alanımızın dışı ve evimiz. Hayatınızda yarattığınız değerlerin sürdürülebilir ve ölçeklenebilir olması için mutlaka ekipler kurup bunun arkasının nasıl geleceğini, bu mirasın nasıl yaşatılacağını planlamanız lazım. Siz çok özelsiniz ve kendiniz olmaktan hiç kimsenin doğrusu kalıbı çizgisi için vazgeçmemelisiniz.”
Psikolog Acar Baltaş ise konuşmasında “Mesele özgüven değil, öz yeterliliktir. Sahip olduğunuz özelliklerin ne kadar fark edildiği ve sizin bu özelliklerle ne yaptığınız öz yeterliliğinizi gösterir. Bu özellikler ile ne yaptığınız ise daha önceki başarısızlıklarınıza, mücadelenize bağlıdır. Başarı gurur verir, başarısızlık geliştirir” dedi.

YetGen Kooperatifi’nin Kurucu Üyelerinden Evrim Kuran konuşmasında şunları söyledi:
“Sürdürülebilir kalkınma ancak gençlerle birlikte düşündüğümüzde, ürettiğimizde gerçekleşecek. Gençler sadece bir istatistik olarak algılanmamalıdır. Rakamların kalbi yoktur, rakamların arkasındaki insanı görmeye çalışmalıyız. Benim için 21. yüzyılın cahili, yeniden öğrenemeyenlerdir, yaşı kaç olursa olsun. Yeniden yaratanlar, bugünü çözümlerken yarını da inşa etmeye çalışanlardır. Belirsizliği kucaklamaya korkanlara meydan okumalıyız. Yılmazlık, her düştüğümüzde yeniden ayağa kalkma yetkinliğidir.”

Konuklar kadar günün diğer yıldızları da YetGen liderleri oldu. Tüm dönem boyunca her YetGen’linin yanı başında, her sorununda en büyük destekçisi ve motivasyon kaynağı olan liderler, öğrenci ekipleriyle buluştu. 12 hafta boyunca sadece ekrandan gördükleri ekip arkadaşları ve liderleri ile buluşan öğrencilerin mutluluğu ve paylaşımları “İşte YetGen!” dedirtti. Zirve katılımcısı bir YetGen mezunu ise bu kavuşmayla ilgili mutluluğunu şu sözlerle ifade etti:
“Bugün çok heyecanlıyım çünkü YetGen’lilerle beraberim. Uzun ve yoğun bir pandemi sürecinden sonra, tekrar YetGen’li’lerle bir araya gelmek heyecan ve mutluluk verici!”

YetGen Jump
YetGen dikey eğitimleri, “YetGen Jump” adı verilen YetGen’in yeni markası olarak zirvede tüm YetGen’lilere duyuruldu. Sadece YetGen mezunlarının katılım sağlayabileceği, tamamen ücretsiz olan bu istihdam ve yetkinlik kazandırma programlarının ilki, Softtech İnsan Kaynakları Direktörü Gülben Gündüz’ün de çağrısı ile başladı. Bu proje aracılığıyla tam 200’den fazla YetGen’liye Java veya .NET eğitimi verilecek. 100 YetGen’li ise iş veya staj imkanı yakalayacak. YetGen Jump, yeni paydaşlıklar ve yeni programlar ile daha çok gence insana yakışır iş imkanları sunmaya
devam edecek.

YetGen Öğretmen
Uzun süredir eğitimcilerden gelen talepler üzerine 21. YY yetkinliklerinin daha da yaygınlaşması için kurgulanan “YetGen Öğretmen” zirveyi izleyenlerle paylaşıldı. Kendini geliştirme ve dünyayı değiştirme heyecanı olan öğretmenler için hazırlanan “YetGen Öğretmen”in 2022 yılının ilk yarısında başlatılması hedefleniyor.

YetGen 2022
MZV-MEF YetGen 2022 yılı için 1. dönem ön başvurularının alındığı haberi zirvede paylaşıldı. 10.000 genç YetGen’li olmak için ilk adımı attı.
Yeni dönem, çok yakında başlıyor.

Bu büyük ve heyecan verici organizasyon nasıl yapıldı?

Tamamen YetGen liderlerinden oluşan büyük bir zirve operasyon ekibi mevcut. Hepimiz, bu ekibin, her nokta üzerinde düşünerek detaylı planlar yaptığı 2 aylık bir emeğin karşılığını izledik. MZV-MEF YetGen Zirvesi’nin konuk iletişiminden operasyon kurgusuna, sosyal mecra yönetiminden rejisine, öğrenci karşılamasından zirve günü anılarının ölümsüzleştirilmesine kadar her başlıkta 25 YetGen lideri çalıştı. 18 Aralık gününün bu kadar coşkulu ve bir o kadar da kusursuz geçmesinde teşekkürlerden biri de YetGen’in en büyük destekçileri olan Mehmet Zorlu Vakfı ve MEF Üniversitesi’ne ait.

İyi ki destekçilerimiz var, iyi ki YetGen var!