Türkiye’ye yaptırım baskısı artıyor

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 5, 2023 / 01:38

ABD ve Avrupa ülkelerinin, Ukrayna’ya saldırısı sonrası Rusya’ya uyguladığı ambargoya katılmayan Türkiye üzerindeki baskılar artıyor. ABD, Türkiye’ye gönderdiği heyetlerle de bu baskıyı doğrudan hissettirirken Letonya Başbakanı Krisjanis Karins, şirketlerin ve bireylerin Türkiye, Kazakistan ve Ermenistan’ı Rusya’ya yönelik yaptırımlardan kaçınmak için kullandıklarını söyledi.

Karins, “Tüccarların, örneğin Türkiye, Kazakistan veya Ermenistan ile daha sonra Rusya’ya gönderilen mallarla yasal olarak ticaret yapmanın yollarını buldukları oldukça açık görünüyor, çünkü bu ülkeler yaptırımlara bağlı değil” dedi.

WSP’NİN İDDİASI

ABD merkezli Wall Street Journal, Türkiye’deki şirketlerin geçtiğimiz yıl uluslararası yaptırımlara rağmen Rusya’ya silahlı güçleri için milyonlarca dolar değerinde mekanizma, elektronik, yedek parça gibi malzemeler ihraç ettiğini iddia etti.

Gazetenin incelediği verilere göre, en az 13 Türk şirketi, Ukrayna’nın işgalindeki rolleri nedeniyle ABD’nin yaptırım uyguladığı Rusya merkezli 10 şirkete 18,5 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ek olarak, Türk firmaları, Rusya’ya ayrıca 15 milyon dolar değerinde ABD yapımı asansör, devre tahtası ve benzeri ürünler ithal ettiği bildirildi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırımlardan sorumlu en üst düzey yetkilisi Brian Nelson da Türkiye’yi, Rusya’ya yapılan kimyasal madde ve mikroçip gibi maddelerin ihracatının Ukrayna işgalinde kullanılabileceği konusunda uyardı. Nelson, ihracatın devam etmesi durumunda bazı Türk şirketlerin ve bankaların “yaptırımları ihlal

ettiği” gerekçesiyle cezalandırılabileceğini söyledi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top