Türkiye’yi İslam ülkesi olarak görenlerin oranı düştü

Türkiye’yi İslam ülkesi olarak görenlerin oranı düştü
Prof. Mustafa Aydın’ın koordinasyonunda yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının dış politika konularındaki ana haber kaynağı yüzde 87,4 oranıyla televizyon. Televizyonu yüzde 63,1 ile sosyal ağlar ve internet...

Prof. Mustafa Aydın’ın koordinasyonunda yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının dış politika konularındaki ana haber kaynağı yüzde 87,4 oranıyla televizyon. Televizyonu yüzde 63,1 ile sosyal ağlar ve internet haber portalları takip ediyor.
Araştırma kapsamında sorulan, “Sizce Türk Dış Politikasının en önemli sorunu nedir?” sorusuna, katılımcıların yüzde 20’si sınır ötesi terörle mücadele yanıtını verdi. Öte yandan, “Suriye’deki iç savaş”, “Suriye’deki PYD/YPG varlığı” ve büyük ölçüde Suriye’den geldiği algılanan “Uluslararası Göç” yanıtlarını verenlerin toplam oranı ise yüzde 43, 7 oldu.
Güncel sorunlar yerine gelecek 10 yılın beklenen en önemli dış politika sorunları sorulduğunda, ankete katılanların yüzde 46,6’sı yine “sınır aşan terörizm” sorununu ilk sırada sayarken, yüzde 46,1’i “Suriye’de savaş”, yüzde 40,4’ü ise “küresel finansal/ekonomik kriz” yanıtını verdi.
‘Türkiye kendine has özellikleri olan bir ülkedir’
Araştırmaya göre, Türkiye’yi “Kendine has özellikleri olan bir ülkedir” şeklinde tanımlayanların oranı yüzde 27,4 ile bu yıl ilk sıraya yerleşti. Aynı kategoride Türkiye’yi bir İslam ülkesi olarak tanımlayanların oranı ise geçen yılki yüzde 32,9’dan bu yıl yüzde 22,4’e düşerek ikinci sırada yer aldı. Türkiye’yi Avrupa ülkesi olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 21,5 oldu.
Türk dış politikasının belirleyicisi Cumhurbaşkanı
Türkiye’de bu yıl da dış politikada temel belirleyici ve yürütücü kurum Cumhurbaşkanlığı oldu. “Sizce Türkiye’de dış politikanın yapım sürecine en çok hangi kurumlar etkide bulunuyor?” sorusuna geçtiğimiz yıl yüzde 58,3’lük bir kesim Cumhurbaşkanı yanıtını verirken, bu yıl bu oran yüzde 62,3’e yükseldi.