Türkler geliştirdi ama Türkiye’de kullanılmıyor

Türkler geliştirdi ama Türkiye’de kullanılmıyor
Türk yazılımcılar tüm dünyada buzlanmadan meydana gelen trafik kazalarını engelleyecek bir uygulama geliştirdi. Mercedes, bu yeni teknolojiyi Türkiye hariç tüm dünyada uygulayacak.MERCEDES-Benz Otomotiv CEO’su ve Otomobil Grup...

Türk yazılımcılar tüm dünyada buzlanmadan meydana gelen trafik kazalarını engelleyecek bir uygulama geliştirdi. Mercedes, bu yeni teknolojiyi Türkiye hariç tüm dünyada uygulayacak.

MERCEDES-Benz Otomotiv CEO’su ve Otomobil Grup Başkanı Şükrü Bekdikhan, Sözcü TV’de yer alan Otoyaşam programına özel açıklamalar yaptı. Yeni nesil otomobillerin artık tamamen bir veri merkezi haline geldiğini belirten Bekdikhan, “Sahip oldukları teknolojilerle üretilen verilerle kolaylıkla tüketicinin faydasına uygulamalar geliştirebilirsiniz” dedi. Mercedes-Benz Türkiye’nin bünyesinde tüm dünyaya yazılım hizmeti sunan Türk yazılım mühendislerinin geliştirdiği yeni uygulamayı örnek olarak gösteren Bekdihkan şunları söyledi:
BUZDA KAZALARA SON
“Geliştirilen ‘Kaygan Yol Bilgisi Haritası’ isimli uygulama Mercedes’in Stuggart merkezinde devreye alındı. Araçların üzerinde yer alan sensörlerden toplanan verileri kullanarak geliştirilen uygulama hangi yollarda buzlanma olduğunu tespit ediyor. Bu veriler o bölgelerdeki yerel yönetimlerle paylaşılıyor ve onlarda önlemlerini alıp olası kazaları önlüyor. Bu kadar basit bir uygulamayı, Mercedes tüm dünyada uygulayacak ama ne yazık ki sadece biz uygulayamıyoruz. Sebebi Türkiye’de veri kullanımı konusunda hukuksal yapıda eksiklik olması. Verilerin toplumun faydasına kullanılması konusunda hukuksal platform tarif edilmeli. Bu anlamda benzer uygulamaların Türkiye’de de kullanımı için verilerin işlenmesine/kullanılmasına ilişkin izinlerin netleştirilmesine olan önemi tekrar vurguluyoruz.”
OTODA FİJİTAL DÖNÜŞÜM
Pandemi sürecinin ardından otomotiv sektörünün dijital değil ‘fijital’ bir dönüşüm yaşayacağını da söyleyen Şükrü Bekdikhan, “Yani tamamen devrimsel bir yaklaşımla fiziksel ve dijital tecrübenin birbiriyle kaynaşıp birbirinden beslendiği bir döneme geçeceğiz. Sonuçta sektörde fiziksel temas tamamen yok olmayacak, dijital temas ise gelişecek. Tüketici kendi ihtiyaçları doğrultusunda ne zaman fiziksel ne zaman dijital teması tercih edeceğine kendisi karar verecek. Fiziksel olarak showrooma gitmek istediğinizde sizin dijital olarak hangi araçları almak istediğini bilecek, yüzünüzden taramayla sizi tanıyacaklar” açıklamasını yaptı.

Stok olmadığı için teşvik gereksiz

• Nisan ayında Avrupa’dan eCall (acil arama) uyumsuzluğu nedeniyle limitli sayıda araç getirebildik. İtalya için üretilmiş bir aracı yasal yönetmelikler gereği Türkiye’ye getiremeyiz. Vicdani ve ahlaki olarak yapamayız.
• Hepimizin özlemi 2016-2017 yılındaki gibi 1 milyon adetlik pazarlar. O dönem bayilerimiz 30 milyon Euro yatırım yaptı.2018-2019 acı reçeteyle geçen yıllar oldu. Son 2 yıldır bir küçülme eğrisi içinde kaslarımızı geliştirmeye çalışıyoruz.
• Yıl başında pazar 600 binin üzerine çıkar diye düşünmüştük. Şu an geldiğimiz noktada hâlâ ümitsiz değiliz. Her çeyreğe ayrı bir bakış açısıyla gireceğiz. Pazar geçen seneden daha iyi olabilir. Biz Mercedes olarak 2019’dan daha iyi satış yakalayacağız.
• Şu aşamada bir teşvik beklentimiz yok. Gerçekçi de olmaz. Stok yükü az olduğu için bugün bir faydası da yok. İleride pazarı hareketlendirmek için belki o zaman düşünülebilir.