Türkmenistan’da resmi olarak Covid yok ama vaka var!

Türkmenistan’da resmi olarak Covid yok ama vaka var!
BBC, koronavirüs salgınının başından bu yana resmi vaka kaydetmeyen Türkmenistan’da, Covid vaka ve ölümlerinin gizlendiğine ilişkin tespitlere yer veren bir haber derledi. Haberde, “Covid gerçeğini ortaya çıkarıyordu” ifadelerine...

BBC, koronavirüs salgınının başından bu yana resmi vaka kaydetmeyen Türkmenistan’da, Covid vaka ve ölümlerinin gizlendiğine ilişkin tespitlere yer veren bir haber derledi. Haberde, “Covid gerçeğini ortaya çıkarıyordu” ifadelerine yer verilerek geçen yıl Türk diplomat Kemal Uçkun’ın Türkmenistan’da hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
BBC tarafından hazırlanan “Türkmenistan: Vakaların resmi olarak bulunmadığı ülkede Covid olmak” başlıklı haberde, Kuzey Kore gibi, Türkmenistan’ın da salgının başından bu yana Covid vakası kaydetmediği belirtildi. Öte yandan ülke içinden gelen haberler Covid vaka ve ölümlerinin olduğu, hatta üçüncü dalgaya girildiğine işaret ediyor. Haberde, nefes almakta zorluk çeken ve Covid’in tüm semptomlarına sahip olan, gerçek ismi verilmeden Sayahat Kurbanov olarak adlandırılan kişinin yaşadıkları anlatıldı. Buna göre, Kurbanov, geçen ay kötüleşip ambulans çağırdığında doktorlar ona zatürre olduğunu söyledi.
DEVLET BAŞKANINDAN “SAĞLIKLI ULUS” MESAJI
Kurbanov, hastaneye gittiği sırada daha önce Covid testi yaptırdığı kliniği aradığını ve telefondaki kişinin kendisine sessizce “Sonuç pozitif” dediğini aktardı. Türkmenistan’da bazı medya kuruluşları, ülkedeki Covid salgınının üçüncü dalgasına girdiğini belirtirken yetkililer hâlâ vaka olmadığını söylüyor. Kendisi de eski bir diş hekimi olan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, propogandasının temelinde “sağlıklı ulus” mesajını kullanıyor.