‘Turkovac Faz 3 çalışması durduruldu’

‘Turkovac Faz 3 çalışması durduruldu’
Türkiye’nin yerli aşısı Turkovac ile ilgili bilim insanlarından kritik bir bilgi geldi. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Turkovac aşısının çocuk aşılaması için çok merkezli çalışma başlatıldığını öğrendiğini duyurdu....

Türkiye’nin yerli aşısı Turkovac ile ilgili bilim insanlarından kritik bir bilgi geldi. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Turkovac aşısının çocuk aşılaması için çok merkezli çalışma başlatıldığını öğrendiğini duyurdu. Şenol, bu çalışmanın ayrıntıları için uluslararası kayıt edilmesi gereken siteye baktığında kritik bir bilgiye daha ulaştığını aktardı. Şenol’un aktardığına göre, Turkovac aşısının Faz 3 çalışması ilk vaka alınmadan durduruldu. Şenol, “Anlayan, bilen varsa?” diyerek duruma tepki gösterdi.

Şenol’a uyarısı için teşekkür eden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da “Turkovac’ın Faz 3 çalışması vaka alınmadan durdurulmuş. Geliştirildiği, etkin bulunduğu, antikorlara jimnastik hareketleri yaptırdığı, Sinovac’dan daha etkili olduğunun Bilim Kurulu’nca anlatılması çok iyi. Ama bu çalışmanın durdurulduğunun da açıklanması gerekir” dedi.

“ÇOCUKLARDA AŞILAMA ETİK OLMAZ”
Turkovac aşısına Faz 3 ara sonuçları ile acil kullanım onayı verilmesine de değinen Ceyhan, “ClinTrials’da ise vaka alınmadan durduruldu deniyor. Bu başka bir faz 3 çalışması mı? Çocuk çalışmasının başlayacağı duyurulan aşıyla ilgili durum açıklanmadan çocuklarda aşılama yapmak da etik olmaz. Çocuklarda planlanan çalışmada umarım o yaş grubu için endikasyonu onaylanmış aşı kullanılır” ifadelerini kullandı.

2021’DE ACİL KULLANIM ONAYI VERİLDİ
Tukovac aşısı için 22 Aralık 2021’de Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun acil kullanım onayı verdiğini duyurdu. Aşının Faz-3 ara sonuçlarına göre; vaka oranı, Çin aşısı CoronaVac’da yüzde 8,96, Turkovac’da yüzde 4,55 olarak tespit edildi. Ayrıca Turkovac’ın en az CoronaVac kadar güvenilir olduğu söylendi. Ardından Bilim Kurulu tarafından yapılan tüm açıklamalarda aşının “etkili” olduğu vurgusu yapıldı ancak bilimsel veri aktarılmadı.