TÜSİAD: Enflasyona karşı gerekirse büyümeden taviz verilmeli

TÜSİAD: Enflasyona karşı gerekirse büyümeden taviz verilmeli
Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen ESİAD Yatırım Zirvesi’nin açılışında iktidara çağrı yaptı. Başkan Turan,...

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen ESİAD Yatırım Zirvesi’nin açılışında iktidara çağrı yaptı. Başkan Turan, küresel boyutta yaşanan salgın ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile global çapta gıda ve lojistik krizi başladığına dikkat çekti.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bu durumdan çok daha fazla etkilendiğini vurgulayan Turan, bunun aşılması için yüksek katma değerli üretime yönelmek gerektiğini ve enflasyonla mücadelenin gerekirse büyümeden taviz verilerek yapılması gerektiğini kaydetti.

Hazine Bakanı Nureddin Nebati, büyümeyi öncelediklerini, enflasyonu dikkate almadıklarını söylemiş, bu politikadan dar gelirlilerin zarar gördüğünü de itiraf etmişti.

TÜSİAD Başkanı Turan, “Enerji sorunu, arz zincirindeki bozulma ve gıda arzı sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Tedarik zincirindeki değişim ve kopma, pandemi öncesinde başlamıştı. Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’deki radikal tedbirler ile önemli bir kırılma yaşandı. Bir de buna ek olarak 2008 krizinden sonra şahit olduğumuz rekor parasal genişleme ve düşük faiz politikası sona eriyor. Enflasyonla mücadele artık temel öncelik ve bunun için gerekirse büyümeden taviz verileceği bir döneme giriyoruz” dedi.

Turan, ekonominin gelişmesi için hukukun üstünlüğü, kurumların güçlenmesi, para ve mali politikalarındaki istikrar, eğitim ve işgücü alanında da doğru adımlar atılması çağrılarını yineledi, “Gelecek umutlarımızı taze tutabilmek adına yol haritasına ihtiyacımız var. Kalkınmanın ana unsurları insan, bilim ve kurumlardır. İnsanı temel alan konular hayata geçirilmeli. Nitelikli eleman yetiştirip bilim, teknoloji ve inovasyona yatırım yapmalıyız. Ekonomiden demokrasiye kadar tüm alanlarda kapsayıcı kuralları hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.

ESİAD BAŞKANI: HAMMADDE SAVAŞLARI BAŞLADI
Sürdürülebilir kalkınma ve küresel rekabet gücünün artırılmasının iş dünyası için önemini vurgulayan ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı, yatırım ortamındaki daralma ve tedarik zincirinde kırılmaları işaret etti. Karabağlı “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki uçurum daha da arttı. Artık hammadde savaşları başladı. Biz ise yatırımların artması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” dedi.

SABANCI CEO’SU: HERKES DOĞRU FİKİR PEŞİNDE
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, yatırımcıların finansmanın yanı sıra doğru fikirlere odaklanması gerekliliği üzerinde durdu. Alper “Dünya değişiyor, finansmana sahip olanlar doğru yatırımları arıyorlar. Bugün dünyada herkes doğru fikir peşinde koşuyor. İnsanlar 10 dakika içerisinde, bir fikre 1 milyon dolar koyup koymama kararı veriyor. Dünya, para savaşlarının değil, fikri yakalamanın peşinde. Finansmanın peşinde koşacağız ama iyi fikirler geliştirelim. Bırakalım finansman kaynakları bizim peşimizde koşsun” dedi.

TURAN: ÜCRETLERDE YAŞANAN ARTIŞ, ÇALIŞANLARIN REFAHINA YETERLİ KATKIYI SAĞLAMADI
Eskişehir Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Eskişehir Sanayi Kongresi'ne katılan Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan açılış konuşmasını yaptı. Turan, “Ücretlerde ayarlama yapmanın çalışanların refah artışına yeterli katkıyı sağlamadığını da görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.