Tutankamon’un hazineleri tek müzede toplanıyor

Tutankamon’un hazineleri tek müzede toplanıyor
Antik Mısır’ın ünlü firavunu Tutankamon’un mezarının keşfedilişinin 100. yılında söz konusu mezarda bulunan hazinelerin tümü, bir arada sergilenmesi için yeni açılacak Büyük Mısır Müzesi’ne taşınmaya hazırlanıyor....

Antik Mısır’ın ünlü firavunu Tutankamon’un mezarının keşfedilişinin 100. yılında söz konusu mezarda bulunan hazinelerin tümü, bir arada sergilenmesi için yeni açılacak Büyük Mısır Müzesi’ne taşınmaya hazırlanıyor. Büyük Mısır Müzesi’nde daha önce hiç sergilenmemiş bazı parçaların da sergilenmesi bekleniyor.

Mısır, Tutankamon’un 1922’de keşfedilen mezarında bulunan hazinelerin restorasyonu için harekete geçti. Halihazırda çoğunluğu başkentteki Kahire Müzesi’nde bulunan, bazıları Şarm el-Şeyh ve Hurgada’daki müzelerde sergilenen Tutankamon’un hazinesine ait tüm parçalar gerekli restorasyonun tamamlanmasının ardından yeni açılacak Büyük Mısır Müzesi’ne taşınacak. Parçaların taşınacağı tarih henüz netleşmezken, bu işlemin yıl sonundan önce işlemlerin bitirilmesi planlanıyor.


İngiliz arkeolog ve Mısırbilimci Howard Carter, Kasım 1922’de Mısır’ın Luksor kentindeki ünlü Krallar Vadisi’nde firavun Tutankamon’un mezarını keşfetti. Dünya çapında bir etki yapan bu keşifte mezarda “Kral Tut” olarak da bilinen Tutankamon’un tabutu, altından yapılmış maskesi ve beraber gömüldüğü binlerce parça eşya bulundu.

“Küçük Firavun” ve “Altın Firavun” lakaplı Kral Tutankamon’un KV62 numaralı antik kaya mezarının bulunması, “20. yüzyılın en büyük arkeolojik keşfi” olarak tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

Görkemli mezardan çıkarılan eşyalar, Kahire Müzesi’ne taşınırken Tutankamon’un mumyası mezarında bırakıldı. Çocuk yaşta firavun olan ve genç yaşta hayatını kaybeden Tutankamon’un mumyası, uzun yıllardır mezarındaki korunaklı cam bölmede ziyaretçiler tarafından görülebiliyor.


BÜYÜK MISIR MÜZESİ
Mısır’ın başkenti Kahire’de, Giza Piramitleri’nin karşısındaki alanda inşa edilen müzenin yıl sonuna kadar açılması bekleniyor. Piramitlere atıfla üçgen mimarinin hakim olduğu büyük komplekste, sergi alanı, konferans salonları, eğitim alanları da bulunacak.

Dünyanın en büyük arkeolojik müzelerinden biri olacak tesiste 100 binden fazla eser sergilenecek. 5 bin parçadan oluşan Tutankamon’a ait eşyalar, müzenin en önemli eserleri arasında sayılıyor. Müzede Tutankamon için 7 bin metrekare alan tahsis edilirken, ziyaretçiler, firavunun tüm hazinesini tek bir alanda görme imkanına sahip olacak.