Uçaklar nerede? Canımız yanıyor

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 29, 2021 / 09:48

Manavgat ilçesinde dört ayrı noktada çıkan orman yangını sonucu Kalemler Mahallesi’nde çok sayıda ev yandı. Yangından 51 kişinin etkilendiği bildirildi.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde dört ayrı noktada orman yangını çıktı. Nedeni henüz belirlenemeyen yangının Kavaklı, Sarılar, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki ormanlık alanda dün öğlen saat 12.00 civarında başladığı belirtildi.
Rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyen ve kısa sürede 15 noktaya yayılan yangın yerleşim yerleri, tarım ve hayvancılık alanlarına sıçradı. Kalemler Mahallesi’nde bulunan mezarlar, yangında tahrip olurken, çok sayıda ev yandı, tarım alanları da zarar gördü; yangının sıçradığı bölgelerde traktör, iş makinesi gibi birçok tarım aleti de yandı.
Evrenseki, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki bazı konutlar tedbir amacıyla tahliye edildi. Ayrıca alevlerin bölgedeki bir özel hastanenin yakınına gelmesi sebebiyle hastane yetkilileri binayı boşaltıp yatan hastaları başka bir hastaneye nakletti.
BAKAN: HER TÜRLÜ SEBEP OLABİLİR
Yangın bölgesine giden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu ana kadar 53 kişinin dumandan etkilendiğini, bir arazözün devrildiğini ve şoförünün durumunun ağır olduğunu söyledi.
Pakdemirli, yangını 1 helikopter, 40 arazöz, 3 dozer, 160 personel ile yangını kontrol altına almaya çalıştıklarını belirterek, “4 yerleşim yerimizi maalesef tahliye etmek durumunda kaldık. 28 mahalleye enerji sebebiyle su verilmiyor” diye konuştu.
DHA ise yangının 12 ilden gönderilen 19 helikopter, 103 arazöz, 6 dozer, 1 uçak ve 412 orman işçisi ile kontrol altına alınmaya çalışıldığını yazdı.
DÖRT NOKTADA
YANGIN ÇIKMASI
Manavgat’ta yangının dört noktada aynı anda çıkmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Pakdemirli, “Bizim işimiz şu anda yangınla mücadele etmek. Adli ve kolluk kuvvetlerinin soruşturması devam ediyor. Bunlarla ilgili bulgulara rastlanınca bizim ya da valilik tarafından açıklama yapılır” dedi.
Bakan Pakdemirli’den önce konuya ilişkin açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Yangının dört farklı noktada birden çıkması açıkçası düşündürücü. Kundaklama şüphelerini akla getiriyor. Ancak bununla ilgili net bilgi yok” değerlendirmesi yaptı.
GÖRÜLMEMİŞ BİR YANGIN
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, “Hâlâ devam ediyor, komple yanıyor. Yerleşim alanlarına girdi. Birçok ev ve iş yeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölgedeki yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi, akıl almaz, kötü bir tablo” şeklinde konuştu. Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit ise “Görülmemiş bir yangın yaşıyoruz” dedi.
Mersin’in Aydıncık ve Bozyazı ilçelerindeki ormanlık alanlarda da yangın çıktığı, havadan ve karadan söndürme çalışması başlatıldığı bildirildi.
Daha önce Pembecik Mahallesi’nde 15 Temmuz’da çıkan orman yangını, üç günde söndürülmüş, 1500 hektara yakın alan zarar görmüştü.

‘BİR AN ÖNCE KONTROL ALTINA ALINMALI’

Manavgat yangını için siyasiler ve belediye başkanları da geçmiş olsun mesajları yayınladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Manavgat’ta meydana gelen, bizlere büyük bir üzüntü veren orman yangınları nedeniyle tüm Manavgat halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Temennimiz yangının bir an önce kontrol altına alınması ve tahribatın daha fazla artmaması için” mesajını paylaştı.
İYİ Parti lideri Meral Akşener de, “#Manavgat’ta çıkan ve yerleşim yerlerine de sıçrayan orman yangınından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyor, yangının en kısa sürede kontrol altına alınmasını ve can kaybı yaşanmamasını temenni ediyorum” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Antalya›nın #Manavgat ilçesinde çıkan yangın hepimizi kaygılandırıyor. Bir an önce yangının kontrol altına alınmasını diliyor, bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İBB olarak yanınızdayız” mesajını paylaştı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise “Antalya Manavgat’ta çıkan yangını endişeyle takip ediyorum. Yerleşim yerlerine de sıçrayan yangının hiçbir can kaybına sebep olmaması en büyük temennimiz. İhtiyaç halinde tüm desteklerimizle söndürme çalışmalarına katılmaya hazırız. Geçmiş olsun Antalya” paylaşımını yaptı.

BU İNAT NEDEN?

Manavgat’taki orman yangınına havadan müdahale yetersiz kalınca gözler iki yıl önce kayyım atanan Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarını aradı ancak Rusya’dan kiralanan iki uçak ve helikopterlerin cılız müdahalesini izledik. İhale şartnamesine “su kapasitesi 5 bin litre ve üzerindeki uçak” koşulunu koyan Orman Bakanlığı, 4 bin 900 litre kapasiteli THK uçaklarını sistem dışına itti. Ormanlar göz göre göre alevlere kurban edildi.
TECRÜBELİ PİLOTLAR
İŞTEN ÇIKARILDI
THK ise geçtiğimiz günlerde kimisi 15 yıl, kimisi 30 yıldır yangınlarla savaşan 11 tecrübeli pilotu ve çürümeye terk edilen 6’sı faal 9 uçağın bakımını yapan 15 tecrübeli teknisyeni işten çıkardı.
RUS UÇAKLARININ
GÜNLÜĞÜ 1.3 MİLYON TL
Günlüğü 1.3 milyon TL ile dünyanın en pahalı kiralamalarından olan Rus şirketin 5 uçağının tamamının Türkiye’ye gelip gelmediği muamma. Sektör kaynakları, şirkete ödeme yapılmadığı için uçakların hepsinin gelmediğini iddia ediyor. Üstelik kiralanan uçakların Avrupa’da uçuş sertifikası yok. Bakan Pakdemirli’nin “hurda” dediği THK’nin CL-215 tipi uçakları ise ABD, Kanada, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Fransa ve İtalya’da yangınlara müdahale ediyor.
SİYASET DE TEPKİ GÖSTERDİ
THK’nin uçaklarının hangarda beklemesine siyasiler de tepki gösterdi.
CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, “THK yangın söndürme uçaklarını 4,9 ton su taşıma kapasitesi var diye ihaleye almayıp satışına neden olan, son iki yılda sessiz kalan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli kamuoyundan özür dilemelidir” dedi.
Memleket Partisi lideri Muharrem İnce de “Kayyımla yönettiğiniz THK’da uçakları çürüttünüz. İhale verilmediği gerekçesiyle tecrübeli pilotları, teknisyenleri işten attınız. Yangının kontrol edilememesi, halkın tehlikede olmasının bir sebebi de sizsiniz” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top