Üçlü zirvede nükleer uyarı

Üçlü zirvede nükleer uyarı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’ya yaptığı ilk ziyarette Türkiye’nin, ülkenin yeniden imarı için gereken desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Erdoğan’a ziyaretinde, Ukrayna’ya...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’ya yaptığı ilk ziyarette Türkiye’nin, ülkenin yeniden imarı için gereken desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Erdoğan’a ziyaretinde, Ukrayna’ya İHA hediye eden ve fabrika kurmayı planlayan Baykar’ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar da eşlik ediyor. Ukrayna’nın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla iki ülke arasında anlaşma imzalandı. Erdoğan, “Bugüne kadar olduğu gibi Ukrayna’nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Sayın Zelenski ile paylaştık” ifadelerini kullandı.

POLONYA’YA İNDİ
BBC Türkçe’nin haberine göre, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı savaştan eri Ukrayna’ya yaptığı ilk ziyaret için Erdoğan önce uçakla Polonya’nın Rzeszow kentine gitti, ardından karayoluyla Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentine geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan önce, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile Lviv’deki Potoçki Sarayı’nda bir araya geldi. Zelenski ve Erdoğan daha sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile üçlü toplandı.


ERDOĞAN: YENİ BİR ÇERNOBİL İSTEMİYORUZ
Erdoğan ortak basın toplantısında, “Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden çatışmalardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz” dedi. Zelenski de, “BM, bu stratejik odağın güvenliğini, askerden arındırılmasını ve Rus birliklerinden tamamen kurtarılmasını sağlamalıdır” talebinde bulundu. Ukraynalı lider ayrıca tesise yönelik “kasıtlı” olduğunu söylediği Rus saldırılarını da eleştirdi.

TAHIL KORİDORU
Erdoğan-Zelenski ikili görüşmesinde ve Guterres’in de katıldığı üçlü görüşmede, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alındı. Guterres’in bugün Karadeniz kıyısındaki Odessa Limanı’nı, yarın da İstanbul’da tahıl sevkiyatının yönetildiği Müşterek Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etmesi planlanıyor.

SAVAŞIN YIKTIĞINI TÜRK MÜTEAHHİTLER YAPACAK
Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş, görüşme sonrasında Ukrayna’nın savaş sonrası tahrip olan altyapının yeniden inşası için Mutabakat Zaptı imzaladı. Kubrakov, “Türkiye bizim stratejik müttefikimizdir. Türk ortaklarımıza, Rusya tarafından tahrip edilen altyapının yeniden inşa edilmesinde işbirliği yapma istekleri için minnettarız. Türkiye güvenilir bir ortak olarak kendini kanıtlamıştır. Bu nedenle yeniden yapılanma çalışmalarının pratik sonuçlarını kısa sürede bekliyoruz” dedi.

GÖREV GÜCÜ KURULACAK
Anlaşma kapsamında iki ülke arasında oluşturulacak “görev gücü”yle Ukrayna’da yollar, köprüler, su ve elektrik altyapısı, hastane ve okul gibi tesislerin yeniden inşası için çalışmaların birlikte koordine edilecek.

RUSYA’YA İNANCIM YOK
Ukrayna lideri Zelenski, “Ukrayna tahılının ihracatıyla ilgili ‘diplomatik pencere’ oluştu. Rusya’ya inancımın olmadığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ifade ettim. Rusya ile müzakereler ancak Rus birliklerinin yasadışı olarak işgal edilen Ukrayna topraklarından çekilmesiyle mümkün olabilir” dedi.