‘Ücretli’ öğretmen Erdoğan’ı yalanladı

‘Ücretli’ öğretmen Erdoğan’ı yalanladı
AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL’den 5 bin 740 liraya yükselmektedir. 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 liraya çıkmaktadır” dedi...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL’den 5 bin 740 liraya yükselmektedir. 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 liraya çıkmaktadır” dedi ama bahsettiği ücretli öğretmenlerin buna itirazı var çünkü asgari ücretin çok altında ücret alıyorlar.

ANKA’dan Dilan Kutlu’nun haberine göre Türkiye’de sayısı 86 bin 668’e ulaşan ücretli öğretmenler, AKP liderinin açıkladığı gibi aylık 5 bin 740 TL ücret almadıklarını dile getiriyor. Özlük hakları, sigorta primi gibi birçok sıkıntı yaşayan öğretmenler “kadro” istiyor. Ankara’da öğretmenlik yapan Sibel Şahin, “Ben bu ay 3 bin 173 TL para almışım. Kadrolu öğretmenin aldığının dörtte birini alıyoruz, bu çok komik” dedi.

Sınıf öğretmeni ve branş öğretmenlerinin aylık girdiği ortalama ders saati 50 ile 120 saat arasında değişiyor. Bir ücretli öğretmen bir ders saatinde 38 lira 40 kuruş, günlük olarak da 230 TL ücret alıyor. Ayda 120 saat çalışan bir öğretmen asgari ücretin altında bir parayla geçinmek zorunda bırakılıyor.

“TARIM İŞÇİLERİ GİBİ ÇALIŞIYORUZ”
Ankara’da 4 yıldır ücretli öğretmenlik yapan Sibel Şahin, bu öğretmenlerden biri. Şahin, ücretli öğretmenleri ‘günlük yevmiyeyle çalışan tarım işçileri’ne benzeterek şöyle konuştu:
“Haftalık 6 saat aylık 30 saat kadrolu öğretmenlerle aynı şekilde çalışıyorum. Herkes bizim 5 bin 700 TL maaş aldığımızı zannediyor ama öyle bir sistem yok. Eylül ayında benim maaşım 3 bin 800 küsür olarak yattı. 11 ile 13 gün arasında sigortamız yatıyor. Bizim aralarda tatillerimiz var. Cumhurbaşkanımız 5 bin 700 TL dedi. Ama biz bu parayı ya aralık ayında ya da mart ayında alabileceğiz. Tarım işçileri gibi çalışıyoruz. Biz bir gün okula gitmediğimiz zaman o gün bizim ücretimiz maalesef kesiliyor. Yevmiyeci gibi çalışıyoruz. Ders ücreti olarak maaş alıyoruz. En büyük sıkıntımız sigorta. Geçen yıl ben Covid geçirdim, 14 gün hem ücret alamadım hem de sigortam yatmadı. Bu benim suçum değildi.”

OKULDA MOBBİNGE UĞRUYORUZ
Gaziantep’te Türkçe öğretmenliği yapan Gülcan Akdoğan ise çalıştıkları okulda mobbinge uğradıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Okulda ikinci üçüncü sınıf insan muamelesi görmekten bıktık artık. Devletin öğretmen açığı var. Neden bizi atamıyor? Biz yıllardır KPSS’ye hazırlanıyoruz. Biz ‘yan gelip yatıp da atanalım’ demiyoruz. Okulda böcek muamelesi görüyoruz resmen. Sürekli mobbinge uğruyoruz. Aynı işi yapmamıza rağmen aynı parayı, aynı takdiri almıyoruz.” (ANKA)