Üçüncü dalganın yükselen ayağı

Üçüncü dalganın yükselen ayağı
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, normalleşme sonrası vakalarda yaşanan artışı ve aşılamayı değerlendirdi ve “Üçüncü dalganın yükselen ayağındayız” yorumunu yaptı.Sözcü’ye...

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, normalleşme sonrası vakalarda yaşanan artışı ve aşılamayı değerlendirdi ve “Üçüncü dalganın yükselen ayağındayız” yorumunu yaptı.
Sözcü’ye konuşan Ömeroğlu, yoğun bakımların dolmaya başladığını ve bu nedenle bir hastasının ameliyatını ertelemek zorunda kaldığını bildirdi. “Kesinlikle yeni bir dalganın başındayız” diyen Ömeroğlu şunları söyledi:
“Yükselen fazındayız. Ne yazık ki yine insanlar hastalanacak, yine ölecekler. Aşı belki biraz koruyacak ama bu aşıların koruyuculuk süresi de zaten öyle çok uzun olmayacağı için bu aşılar temin edilemez, yeni aşılar yapılamazsa yeniden sağlık çalışanları da hastalanacaklar ve yeniden sağlık çalışanları arasında da kayıplar olacak.
“PANDEMİ YÖNETİMİ BAŞARIZ”
Başarısız bir pandemi yönetimi oldu başından itibaren. Şeffaf olmadı, hiçbir bilgi paylaşılmadı. Şimdi de aşılama konusunda hiçbir şeffaflık yok. Bugün aile hekimlerinden yakınmalar var. Randevu verilen hastalara ‘aşı yok biz sizi arayacağız’ yanıtları alınıyor. Vaka sayılarını dikkate almadan açıp kapamalar da pandeminin ciddi oranda sürüncemede kalmasına sebep oldu.
“YETERSİZ AŞILAMAYLA AÇILIM GÖRÜYORUZ”
Aşılama son derece yavaş gidiyor ve son derece yetersiz. 60 milyon kişi var aşılacak Türkiye’de şu anda 2 dozu yapılmış insan sayısı önceki gün 3 milyon 120 bindi. Diyelim ki bir 80 bin daha aşı yapılmış olsun 3 milyon 200 bin insan tam 2 dozunu yaptı. 60 milyonda 3 milyon 200 bin çok az bir rakam. Dolayısıyla bu kadar yetersiz bir aşılamaya açılım görüyoruz.”

ttb: ikinci doz için yeterli miktarda aşı sağlanamadı
Türk Tabipleri Birliği (TTB), sahadaki hekimlerden aldıkları bilgiler ışığında 1. grupta yer alan 65 yaş üstü vatandaşların ikinci doz aşıları için randevu almakta zorluk yaşadığını, randevu alanlara yeterli miktarda aşı sağlanamadığını söyledi.

Türkiye’de son 24 saatte 184 bin 452 Covid-19 testi yapıldı, 20 bin 49 kişinin testi pozitif çıktı, 81 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de toplam can kaybı 29 bin 777’ye, vaka sayısı 2 milyon 950 bin 603’e yükseldi. Açıklanan tabloya göre, testlerde pozitiflik oranı yüzde 10,86’ya yükseldi. Önceki gün 73 kişinin hayatını kaybettiği, 18 bin 912 vakanın tespit edildiği duyurulmuştu. Türkiye’de vaka sayısının ilk açıklandığı tarih olan 25 Kasım’da 164 bin 547 Covid-19 testi yapılmış ve 28 bin 351 vaka tespit edildiği açıklanmıştı. Ardından ülkede sıkı önlemler alınmıştı.