UCUZ KREDİ YÜKSEK BÜYÜME

UCUZ KREDİ YÜKSEK BÜYÜME
Türkiye ekonomisi korona önlemlerinin gevşetilmesi ve düşük faizli kredi kampanyaları ile üçüncü çeyrekte yüzde 6.7 büyüdü. BDDK verilerine göre 3. çeyrekte TL kredi büyümesi 159 milyar TL’den fazla. Oranın sürdürülebilir...

Türkiye ekonomisi korona önlemlerinin gevşetilmesi ve düşük faizli kredi kampanyaları ile üçüncü çeyrekte yüzde 6.7 büyüdü. BDDK verilerine göre 3. çeyrekte TL kredi büyümesi 159 milyar TL’den fazla. Oranın sürdürülebilir olmadığını söyleyen uzmanlar, son çeyrekte daralma bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2020 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 arttı. Ekonomistler, GSYH’nin üçüncü çeyrekte yüzde 5 büyümesini bekliyordu. Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 daralmıştı.
SEKTÖRLERE GÖRE BÜYÜME ORANLARI
2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 41,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 15,0, sanayi yüzde 8,0, inşaat yüzde 6,4, tarım yüzde 6,2, diğer hizmetler faaliyetleri yüzde 6,0, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,8, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 2,4 ile hizmetler yüzde 0,8 arttı. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 4,5 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 15,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,5 arttı.
GSYH TAHMİNİ 197 MİLYAR DOLAR
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,6 artarak 1 trilyon 419 milyar 483 milyon TL oldu. GSYH’nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 197 milyar 377 milyon olarak gerçekleşti.
HARCAMALAR YÜZDE 9 ARTTI
Devletin nihai tüketim harcamaları, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,1 arttı. Yerleşik hane halklarının tüketim harcamaları yüzde 9,2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 22,5 arttı.
İTHALAT ARTTI, İHRACAT AZALDI
Mal ve hizmet ithalatı, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 15,8 artarken ihracatı yüzde 22,4 azaldı.

BAKAN ELVAN: BÜYÜMEDE YURT İÇİ TALEP ARTIŞI ETKİLİ OLDU

Twitter hesabından değerlendirme yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Büyümenin öncü göstergeleri, yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir performansa işaret ediyordu. Üçüncü çeyrek büyümesinde yurt içi talep artışı etkili oldu” ifadelerini kullandı.

159 MİLYAR TL’DEN FAZLA KREDİ VERİLDİ

BDDK verilerine göre bu yıl ocak-kasım döneminde sadece TL kredi büyümesi 693 milyar TL oldu. Temmuz-ağustos ve eylül aylarını kapsayan dönemde ise sadece TL kredi büyümesi 159 milyar liranın üzerinde.

Uzmanlar büyümeyi
değerlendirdi: kredi etkisi

Uzmanlara göre, üçüncü çeyrekte yaşanan büyümenin iki nedeni var. Birincisi Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesi ikincisi ise ekonomiyi tekrar canlandırmak için başlatılan düşük faizli kredi kampanyaları. Prof. Dr. Cem Başlevent’e göre, büyüme pandemi dönemindeki büyük kredi artışına dayanıyor ve bu oran sürdürülebilir değil.

YEŞİLADA: YENİDEN DARALMAYA BAŞLAYACAK
2020’nin son çeyreğinde yeniden daralma gözleneceğini belirten Ekonomist Atilla Yeşilada da TÜİK’in verileri çok geç açıkladığını söyledi.
GÜRSES: MALİYETİ EN PAHALIYA MAL OLAN BÜYÜME
Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Muhtemelen ülkeye maliyeti en pahalıya mal olan büyüme bu” ifadesini kullandı.

Kredi patlaması: Bir yılda yüzde 43 arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ekim ayı verilerine göre sektörün kredileri yüzde 43 artışla ekim sonunda 3.66 trilyon lira olarak kaydedildi.
Bu büyüme, mart ayında başlayan korona salgınının ardından uygulanan düşük faiz oranlı krediler ile sağlandı. Düşük faizli krediler ekonomiyi canlandırmak için devreye alınırken, konut kredilerinde tarihi büyüme oranları kaydedildi.
Sektörün takipteki kredi rasyosu ekimde yüzde 3.97’ye geriledi. Önceki aylarda daha yüksek olan bu rasyonun düşmesinde ise yüksek kredi büyümesi ve ikinci üçüncü grup kredilerinin sınıflandırılmasındaki ertelemelerin etkisi oldu.
Ekonomide üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde kaydedilen yüzde 6.7 büyüme de büyük ölçüde söz konusu kredi artışına bağlanıyor.