Ufuk Beydemir’den cover’ın hakkı cover’a!

Besteleri ve dikkat çeken sözleriyle rock piyasasının en üretken isimlerinden biri olan Ufuk Beydemir, 90’ların kıyıda kalmış Özlem Tekin şarkısı Biri Var’ı cover’ladı. Şarkıya baştan aşağı ‘format’ atan Beydemir, Biri Var’da cover’ın hakkını tam anlamıyla yerine getiriyor.

Cover şarkılar birçok kişi için hala daha müziğin ‘çerez’i olarak anılmaya devam ediyor. Aslında çok da haksız sayılmazlar. Kimin yaptığına göre değişmekle beraber cover çoğu zaman kullanılan şarkıyı ya hiç ya da çok az dokunuşlarla tekrar önümüze sürülüyor. Adı cover mı? Evet. Mevzu bahis şarkıyı yapılan müziğin türüne göre baştan yaratmak ise bambaşka bir olay. Şarkı tamamen farklı bir kıyafet giymiş gibi oluyor. Bazen cover’ları aslından daha iyi olan şarkılara da denk geldiğimiz oluyor.
Son zamanların en üretken isimlerinden Ufuk Beydemir de yukarıda bahsettiğim şarkıyı baştan yaratma durumunu son teklisi Biri Var’da gerçekleştiriyor. Bir süredir inzivada olan Türkiye’nin en önemli kadın rock vokalistlerinden 1996 yılında yayınladığı Biri Var çok bilinmeyen, kıyıda köşede kalmış gerçek bir Özlem Tekin şarkısı. Sözleri ve bestesi Barlas Erinç’e ait olan Biri Var yayınladığı dönemde klibiyle de hayli dikkat çekmişti. Ufuk Beydemir şarkıyı alıp tamamen güncellemiş ve modern rock sound’uyla şarkıya format atmış. Beydemir’in temiz vokali ve sakin gitar tonu yeni bir şarkı dinliyormuşuz hissi uyandırıyor. Özellikle nakaratında yükselen Biri Var yeni versiyonuyla epey dikkat çekiyor. Az ama öz konuşan Ufuk Beydemir Biri Var’ı anlattı.
◼ Hayattaki tek ilham kaynağının Cem Karaca olduğunu söylüyorsun. 60’lı 70’li yılların –senin deyiminle- ‘abileri’ni seviyorsun. Nereden geliyor bu eskiye merak?
Tek ilham kaynağım dememişimdir, o çok vahim bir duruma işaret ederdi ama tabii Türkçe dinlediğimiz müzikler içinde en çok beni etkileyen isimlerden biridir Cem Karaca. Ben genel olarak birçok şeyde eskiciyimdir, babadan gelen bir antika merakı var fakat bir yandan da zaten günümüzde artık eskisi kadar derinlikli işler yapıldığını düşünmüyorum. Tık alma telaşındayız.
◼ Yenilerden aklına takılan yok mu hiç? Ya da ilgilenmiyor musun?
Benim dünyamda en yeni beğendiğim grup Duman falan olabilir galiba. Onlar da 20 seneyi devirdiler.
◼ Yine buna paralel olarak Özlem Tekin’in Biri Var cover’ıyla karşımızdasın. Nedir bu şarkının sendeki önemi? Neden bu şarkıyı seçtin?
Şarkı beni seçti. Bazen olur ya tesadüfler zinciri bir şeye sebep olur, tam olarak öyle oldu. Akışa dur demedik.
◼ Yaşın itibarıyla 90’ları yakaladığın söylenemez. Daha eskilere daha fazla merakın varken neden 90’lardan bir parça seçtin? Özlem Tekin’le mi alakalı?
90’ları gençlik olarak yakalayamadım evet ama çocukluğum 90’larda geçti. Hala fark ediyorum ki bilinçaltımdan çocukluğum ve 90’larla ilgili bir sürü şey fışkırıyor bugünüme. Beğendiğim bir resim tablosunda dahi bilinçaltıma, çocukluğuma göndermelerde bulunan renkler ve stil olduğunu fark ediyorum.
◼ Günümüzde cover yapan birçok isim var. Bunlar genelde şarkıyı alıp sadece kendi tarzlarında değiştirerek yorumluyorlar. Sense eskilerin yaptığı gibi Biri Var’ı alıp baştan yaratmışsın. Biraz bu süreci anlatır mısın?
Sanatçı şarkıya yakışacağını düşünüyorsa şarkıyı yeniden ele alması, bambaşka bir şekilde hayata geçirmesi taraftarıyım. Bir şekilde bu şarkının gitar, bas, davul üçlüsünün sade, modern ve minimal bir rock sound’uyla başka ve güzel bir tavrı olduğunu düşündüm ve bu minimalist çizgide tuttuk.
◼ Senin yaptığın gibi tanıdık isimlerin çok bilinmemiş parçalarını cover’layanların yeni dinleyiciler için yeni kapılar açtığını düşünüyorum. Mesela Özlem Tekin cover’ı yapılacak denildiğinde herhalde birçok kişinin aklına Aşk Her Şeyi Affeder mi? gelirdi. Bu açıdan baktığında cover ne anlam ifade ediyor? Kimileri için de ‘çerezlik’ bir şey çünkü…
Müziğin güzel tarafı bu, herkes kendi zevkine sahip. Müzik sonsuz bir deniz, dipsiz bir kuyu. O yüzden ben çok da düşünmüyorum açıkçası ne ifade ettiğini, her bedende başka bir karşılığa sahip çünkü. Finalde iyi müzik iyi müziktir.
◼ Oldukça üretken biri olduğunu okumuştum. Albüm planın var mı? Neler bekliyor bizi?
Üretmeye devam ediyorum fakat günümüz şartları itibariyle albüm yapmayı düşünmüyorum. Kepenkleri çoğunlukla kapalı olan bir dükkanımız var şu an. İçinde ne sattığınızın ne önemi olabilir ki? O yüzden belli aralıklarla single çalışmaları yaparak hem kendimi motive etme hem de kemik kitlemi sevindirme düşüncesindeyim. Maalesef şimdilik böyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi