Ukrayna da yargısız infazların sanığı

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 23, 2022 / 12:10

ABD’nin, dünya çapında işlenen savaş suçlarını inceleyen özel temsilcisi Beth Van Schaack, Ukrayna güçlerine yöneltilen yargısız infaz iddialarını da mercek altına aldıklarını söyledi.

Beth Van Schaack, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin teslim olmuş 12 Rus askerini öldürdüklerine yönelik iddiaları incelediklerini açıkladı. Van Schaack, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Savaş yasalarının tüm taraflara eşit olarak uygulandığının vurgulanması gerçekten önemlidir. Bu yasalar, hem saldırgan devlete hem savunma konumundaki devlete eşit ölçülerde uygulanır. Çatışmanın tüm tarafları uluslararası hukuka uymak ya da aksi halde bunun sonuçlarına katlanmak zorundadır.”

Van Schaack bununla birlikte Ukrayna’da Rus güçlerinin işledikleri suçların, Ukrayna askerlerine yöneltilenlere kıyasla “devasa” boyutta olduğunu da vurguladı.

Rusya ve Ukrayna’nın katliam suçlamaları karşısında farklı tavırlar aldıklarını kaydeden Van Schaack, “Böylesi bir durumda Rusya’nın tavrı kaçınılmaz olarak propaganda, inkar ve dezenformasyon oluyor. Ukrayna makamları ise genelde işlenen suçları kabul ediyor ve soruşturma sözü veriyor” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top