Ukrayna ile Rusya masaya oturuyor - Zelenski: Sonuç çıkacağına inanmıyorum

Ukrayna ile Rusya masaya oturuyor - Zelenski: Sonuç çıkacağına inanmıyorum
Rusya, Ukrayna’nın, Belarus sınırındaki Gomel bölgesinde görüşmeleri kabul ettiğini söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Rusya ve Ukrayna müzakereleri Ukrayna-Belarus sınırında gerçekleşecek”...

Rusya, Ukrayna’nın, Belarus sınırındaki Gomel bölgesinde görüşmeleri kabul ettiğini söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Rusya ve Ukrayna müzakereleri Ukrayna-Belarus sınırında gerçekleşecek” ifadeleri kullanıldı. Zelenski ön koşulsuz olarak yapılacağını söylediği müzakerelere ilişkin “Sonuç çıkacağına inanmıyorum ama deneyelim” dedi.

Savaşın 4. gününde Rusya ve Ukrayna heyetleri silahların gölgesinde müzakere etmek üzere bir araya geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülü mesaj ile “Ukrayna vatandaşlarının, Ukrayna Devlet Başkanı olarak savaşı durdurmaya çalışmadığım konusunda tek bir şüphesi olmayacak” dedi.

LUKAŞENKO GÜVENCE VERDİ
Müzakereler konusunda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili konuşan Zelenski, “Aleksandr Lukaşenko ile telefon görüşmesi yaptım. Onunla 2 yıldır konuşmamıştık ve bugün uzun uzun konuştuk. Belarus’tan Ukrayna’ya füzelerin, uçakların, helikopterlerin uçmasını istemiyorum. Belarus’tan, Ukrayna’ya asker girmesini istemiyorum dedim. Bana bu konuda güvence verdi” ifadelerini kullandı.

BU ŞİMDİDEN UKRAYNA İÇİN BİR ZAFER
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun peş peşe mağlubiyetler yaşadıktan sonra kendilerine ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiklerini aktararak, “Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir.” dedi. Kuleba, yabancı basın mensuplarına Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saldırıya başladığında Rusya’nın konuşmakla ilgilenmediğini belirten Kuleba, ancak ağır kayıplar vermeye başladıktan sonra konuşmak istemeye başladığına dikkati çekti.

‘RUSYA’NIN NE DİYECEĞİNİ DİNLEMEK İÇİN GÖRÜŞECEĞİZ’
Belarus güçlerinin Ukrayna’ya saldırı kararı almasına çok yakın oldukları uyarısını yapan Kuleba, ülkesinin kuzey sınırını korumak için Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’yu aradığını belirtti.

Kuleba, görüşmenin Rus tarafının istediği askeri bir üs olan Gomel şehrinde değil, Belarus sınırında olacağını dile getirerek, “Biz Rusya’nın ne diyeceğini dinlemek için görüşeceğiz. İşgalin sona erdirilmesini konuşacağız.” şeklinde konuştu.

‘DÜNYA İÇİN BİR YIKIM OLUR AMA BİZİ YENEMEZSİNİZ’
Rusya’nın caydırıcı silahları alarma geçirme kararının heyetlerin görüşmesi kararından hemen sonra geldiğine işaret eden Kuleba, bunu heyetlerine baskı kurmak için yaptıklarını düşündüklerini aktardı. Kuleba, “Rusya’nın caydırıcı silahları alarma geçiriyor olması bizi durduramaz. Bizi nükleer bombalarla vurursanız dünya için bir yıkım olur ama bizi yenemezsiniz” ifadelerini kullandı.

ZELENSKI İSTANBUL’U ÖNERMİŞTİ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, “Rusya, Ukrayna’ya Belarus bölgesinden saldırmasaydı Minsk’te görüşmeler mümkün olabilirdi” dedi.
Zelenski, Rusya ile müzakereler için, ülkesine saldırıların yapıldığı Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte’yi önerdi.

‘OPERASYONLAR DEVAM EDECEK’
Kremlin’den yapılan açıklamada, Ukrayna ile olası müzakerelere başlansa bile Rusya’nın savaşı sürdüreceği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Dün olduğu gibi askeri operasyonların askıya alınmayacağı konusunda Ukrayna’yı uyardık” açıklamasını yaptı.