Ukrayna: Müzakerelerde ilerleme sağlandı

Ukrayna: Müzakerelerde ilerleme sağlandı
Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin danışmanı Ihor Zhovkva, İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde “kesinlikle ilerleme sağlandığını” açıkladı.Zhovkva, İstanbul’daki görüşmelerde Rus tarafının ilk...

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin danışmanı Ihor Zhovkva, İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde “kesinlikle ilerleme sağlandığını” açıkladı.

Zhovkva, İstanbul’daki görüşmelerde Rus tarafının ilk kez ültimatomlar verme ve kırmızı çizgilerinden söz etmek yerine Ukrayna’yı dinlediğini söyledi. BBC Radio 4’da konuşan danışman, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgeleri sorulduğunda, ülkesinin “tek bir karış” toprak vermeyeceğini söyledi.

Zhovkva, Rusya’nın bu bölgelerdeki operasyonlarını azaltacağını söylemesine rağmen Rusya’nın Kiev’den de Çernihiv’den de askerlerini çekmediğini söyledi.

“UKRAYNALILAR SAF DEĞİL”
Zelenski, Rusya’nın Kiev ve Çernihiv çevresindeki askeri operasyonları azaltacağına dair vaadine tepki gösterdi. Zelenski, “Düşman hala bizim bölgemizde olmaya devam ediyor” ifadelerini  kullandı. Ukrayna lideri, “Ukrayna şehirleri kuşatılmaya ve bombalanmaya devam ediyor ve Ukrayna askeri güçleri kurtuluşumuzun tek garantisi. Ukraynalılar saf değil” açıklamasını yaptı.

Zelenski, görüşmelerden gelen ilk işaretlerin “olumlu” olduğunu ancak Rus mermilerinin patlamaya devam ettiğini söyledi. Zelenski, ülkesinin sadece müzakerelerden çıkacak somut sonuçlara güvenebileceğini vurguladı. Zelenski ayrıca, Ukrayna’nın, hala daha fazla saldırı düzenleme potansiyeli olan Rus saldırısı karşısında “savunma uğraşlarını” azaltmayacağı vurguladı.

Zelenski, savaş sona erene kadar da Rusya’ya yönelik ambargoların kalkmasından “söz edilemeyeceğini” de belirtti. Ukrayna lideri, “Bu savaş bitene dek, bizim olanı geri alana dek ambargo meselesi gündeme bile gelemez” dedi.