Ukrayna suç mahalli

Ukrayna suç mahalli
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Karim Khan, Ukrayna’nın Buça kentinde yaptığı ziyarette, ülkenin bir “suç mahalli” olduğunu söyledi.BBC Türkçe’nin haberine göre Khan, gazetecilere yaptıkları açıklamada,...

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Karim Khan, Ukrayna’nın Buça kentinde yaptığı ziyarette, ülkenin bir “suç mahalli” olduğunu söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Khan, gazetecilere yaptıkları açıklamada, “Buradayız, çünkü mahkemenin yetki alanına giren suçların işlendiğine inanmak için haklı gerekçelerimiz var. Hakikate ulaşmak için savaşın sisini yırtmalıyız. Bunun için de bağımsız, tarafsız bir soruşturma gerek” dedi.

Khan, ICC olay yeri inceleme ekiplerinin, Buça’daki çalışmalarına başlayacağını ekledi.

Buça’da yüzlerce sivilin öldürüdüldüğü belirtiliyor ve Ukrayna kenti birkaç hafta işgal altında tutan Rus birliklerini suçluyor. Rusya ise sorumluluğu reddediyor.

AGİT’TEN SORUŞTURMA
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna’da yaşananlarla ilgili bir soruşturma yaptı. Şubat sonu ve marttaki olayların incelendiği soruşturma raporunda, Rus güçlerinin hak ihlallerine dair kanıtlar olduğu belirtildi. Bu ihlaller arasında, yaşam hakkı ihlali, cinsel şiddet, yargısız infazlar, zorla göçler, canlı kalkan kullanma, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının kaybolması sayılıyor.

Raporda, insani konvoyların da saldırıya uğradığı kaydediliyor.

Çalışmada, 9 Mart’ta Mariupol’deki bir doğum hastanesine saldırının Rusya tarafından düzenlendiği belirtiliyor. Rusya, bu suçlamayı reddediyor.

Raporda, Mariupol’de sivillerin sığındığı tiyatro binasının vurulmasının da savaş suçu olduğu ifade edildi.