Ukrayna’da adım adım savaş hazırlığı

Ukrayna’da adım adım savaş hazırlığı
Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç 30 günlük olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını duyurdu.Konsey Başkanı Oleksiy Danilov yaptığı açıklamada, ülke genelinde Donetsk...

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç 30 günlük olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını duyurdu.

Konsey Başkanı Oleksiy Danilov yaptığı açıklamada, ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç olağanüstü hal ilan edileceğini söyledi. Ukrayna Parlamentosu dün gece ohal kararını kabul etti. Danilov, olağanüstü halin gerekirse 30 gün daha uzatılabileceğini belirterek Donetsk ve Lugansk bölgelerinde zaten 2014'ten beri olağanüstü hale benzer uygulamaların olduğunu hatırlattı.

İŞGALE KARŞI HAZIRLIKLAR HIZ KAZANDI
Ukrayna, Rusya’dan gelebilecek olası bir işgale karşı koymak için hazırlıklarına hız verdi. Ukrayna parlamentosu dün, Ukraynalı sivillere ateşli silah taşıma ve kendilerini savunma hakkı veren yasa tasarısını onayladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin kararıyla 18-60 yaş arasındaki kişileri yedek olarak Ukrayna ordusuna çağırılıyor.

Ordu yönetiminin açıklamasında, görev süresinin en fazla bir yıl olacağı ifade edildi. Yetkililer, celp çağrısına uymamanın cezai sonuçları olacağını kaydediyor. Uzmanlar, Ukrayna’da 900 bin kadar yedek kuvvet bulunduğunu değerlendiriyor.

Zelenskiy, önceki gün yedek birliklerin orduya dahil edilmesi yönünde bir karar aldığını açıklamış ancak Rusya’nın birliklerini Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelere konuşlandıracağını açıklamasının ardından genel bir seferberlik ilan edileceği iddiasını reddetmişti.

RUSYA’DAN AYRILIN

Rusya, Donbass bölgesindeki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ama tansiyon hala çok yüksek. Putin Ukrayna’daki Rusya Büyükelçiliği personelini tahliye etti, binadaki bayrak da indirildi. Rusya’daki vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yapan Ukrayna yönetimi ise ayrıca sivillerin kendilerini koruyabilmeleri için silah edinmelerine de izin verdi.
U

krayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’daki vatandaşlarının Moskova’nın askeri gerginliği tırmandırma riski nedeniyle “derhal” bu ülkeyi terk etmesini istedi. Açıkamada, Ukrayna vatandaşlarından Rusya’ya yolculuk etmemesi istenirken bu ülkede bulunanlara da derhal ayrılmaları çağrısı yapıldı.