Ukrayna’dan sonra Tayvan gerilimi

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 3, 2022 / 06:29

Çin’in ağır sonuçlar doğuracağı uyarısına rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan ziyaretinde ısrar edince bölgeye savaş uçakları ve gemileri gönderildi. Çin, “sonuçlarına katlanırlar” diyerek askeri tedbirlere başvuracağını ilan etse de Pelosi, Tayvan’a gitti, ancak çatışma olmadı. Pelosi, son 25 yılda Tayvan’ı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

BBC Türkçe’nin haberlerine göre Çin, ziyareti öncesi Tayvan Boğazı’na savaş uçakları gönderdi. Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in askeri faaliyetlerinden haberdar olduğunu açıkladı. Bölgede Amerikan savaş uçakları da bulunuyor.


PELOSİ’NİN UÇAĞI TAYVAN HAVA SAHASINDA
Uçuş takip sitesi Flight Radar 24, Nancy Pelosi’yi taşıyan SPAR19 isimli uçağın Tayvan hava sahasına girdiğini paylaştı. Pelosi’nin ziyareti resmi olarak açıklandıktan sonra Çin Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları Tayvan Boğazı’nın ortasındaki medyan çizgisine tam sınırda çok sayıda uçuş yapmaya başladı.

Çin Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemileri de medyan çizgisinin sınırında seyretti. Geçen hafta Singapur’daki üstünden ayrılan USS Ronald Reagan uçak gemisi, USS Antietam kruvözörü ve USNS Tippecanoe yakıt ikmal gemisinden oluşan ABD Deniz gücü de Tayvan’a ulaştı.

PELOSİ’DEN TAYVAN’A DESTEK
Yaratılan gerginlik ve savaş görüntüleri veren karşılıklı hamlelerin ardından Pelosi’yi taşıyan ABD Hava Kuvvetleri’ne ait uçak, yerel saatle 22.44’te başkent Taipei’deki Songşan Havalimanı’na indi.

Pelosi’ye, Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu ile ABD’nin Tayvan’daki en üst düzey temsilcisi Sandra Oudkirk tarafından karşılandı.

Pelosi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ziyaretimiz, demokratik Tayvan’a olan desteğimizin sarsılmadığının göstergesi” dedi ve sözlerine devam etti:
“Hint-Pasifik bölgesinde yaptığımız bu gezi sırasında karşılıklı güvenliğe, ekonomik işbirliğine ve demokratik yönetime odaklanıyoruz. Tayvan yönetimiyle yaptığımız görüşmelerde destek mesajlarımızı yinelemeyi ve özgür bir Hint-Pasifik bölgesi için işbirliğimizi ilerletmeyi hedefliyoruz. Dünyanın otokrasi ve demokrasi arasında seçim yapmak zorunda olduğu bu dönemde Amerika’nın 23 milyon Tayvanlı’ya verdiği destek çok önemli.”


Pelosi ve Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen’in bu sabah görüşecekleri ve ardından birlikte öğlen yemeği yiyecekleri bildirildi. Pelosi’nin, bugün öğleden sonra Çin’in insan hakları sicilini açıkça eleştiren bir grup aktivistle görüşmeyi planladığı da belirtiliyor.

‘’ÇİN ABD’YE GÖZDAĞI VEREMEZ’’
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Pelosi’nin Tayvan’a gitmesinin ardından yaptığı açıklamada, Çin’in tehditlerinin veya kavgacı söylemlerinin ABD’ye “gözdağı veremeyeceğini” söyledi.

‘BARIŞA ZARAR VERECEK’’
Ziyaretin ardından Çin’den ilk tepki, Pelosi’nin ziyaretini kınayan açıklama oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, bu hamlenin Tayvan Boğazı’nda barışa ve istikrara ciddi zarar vereceği belirtildi.

Açıklamada, ziyaretin Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temellerine ciddi zarar vereceği; ABD’nin güçlü şekilde protesto edildiği vurgulandı.

KREMLİN: TAMAMEN PROVOKATİF
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin bölgedeki gerginliği artırdığını belirterek, “(Pelosi’nin Asya turu) Bu turla ve olası bir Tayvan ziyaretiyle bağlantılı her şey tamamen kışkırtıcı niteliktedir. Durumu kışkırtırken, gerginliğin artmasına yol açıyor” dedi.

Peskov, başkent Moskova’da, gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Peskov, Rusya’nın gelişmeler hakkında Çin’le tümüyle bir dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayarak, “Elbette, bir kez daha Çin ile tam bir dayanışma içerisindeyiz. Bu konudaki çok hassas tavırlarını anlıyoruz ve haklılar” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top