Uluslararası Af Örgütü’nden rapor: Gözüm Patladı

Uluslararası Af Örgütü’nden rapor: Gözüm Patladı
Ulusararası Af Örgütü “Gözüm Patladı” (My Eye Exploded) adıyla dün yayınladığı raporunda, dünya genelinde güvenlik güçlerinin protestoların bastırılmasında kullandığı yöntemleri eleştirdi.DW Türkçe’nin haberine...

Ulusararası Af Örgütü “Gözüm Patladı” (My Eye Exploded) adıyla dün yayınladığı raporunda, dünya genelinde güvenlik güçlerinin protestoların bastırılmasında kullandığı yöntemleri eleştirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre örgüt raporunda, plastik mermi, göz yaşartıcı gaz gibi silahların ticareti ve kullanımında daha sıkı kurallar uygulanmasını talep ederken, “daha az ölümcül” olarak nitelendirilen bu tür silahların verdiği zararlara dikkat çekti.

Raporda, “Güvenlik güçlerinin daha az ölümcül silahları sıklıkla ‘saygısızca ve ölçüsüzce’ kullanması nedeniyle binlerce gösterici ve gösteriye dahli olmayan insan sakat kaldı, onlarcası öldü” denildi. Raporda, özellikle “göz yaralanmalarının alarm verici şekilde artış gösterdiği” belirtilerek, bazı göstericilerin gözünü kaybettiği vurgulandı.

Örgütün raporu son beş yılda 30 ülkeden elde edilen verilerle hazırlandı.

HARİTADA TÜRKİYE’DE VAR
Uluslararası Af Örgütü’nün sitesinde yer alan interaktif haritada, Türkiye’den iki vakaya da yer verildi. 19 Ağustos 2019’da Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarının görevden alınması sonrası düzenlenen protestolarda, Diyarbakır’da polis müdahalesi sonrası HDP milletvekillerinin yaralanması örnek gösterildi.

Ayrıca haritada 21 Mart 2022’de polisin Furkan Vakfı üyelerinin Adana’daki gösterisine sert müdahalesine de yer verildi. Furkan Vakfı’nın görüntülerine göre, polis göstericilere cop, biber gazı ve plastik mermilerle saldırmış, müdahale sonucu bazı kişiler yaralanmıştı.

İnsan Hakları Vakfı’nın verilerine göre, Türkiye’de 2013 yılındaki Gezi protestoları sırasında da polis müdahalesi sonucu 13 kişi gözünü kaybetmişti.