Umutluyum, İkizdere köylüleri kazanacak..

Eskiden vatandaş doğayı tahrip ederdi devlet korumaya çalışırdı.. Şimdi tersine döndü, devlet doğayı tahrip ediyor vatandaş korumaya çalışıyor..
Eskiden Karadeniz’de köylüler orman arazilerine dalıp, kendilerine tarla çıkarmaya çalışırdı. Ağaç katliamı yaparlardı..
Devlet jandarmasıyla başlarına dikilir, talanı önlemeye çalışırdı..
İşler tersine döndü.. Son yıllarda ormanlara devlet dadandı.. Doğa, devlet eliyle katledilmeye başlandı.. Devlet, o canım doğaya HES yapmak için daldı, taş ocağı açmak için daldı..
Jandarma yine oradaydı ama bu kez görevi tam tersiydi.. İş makinelerini durdurmaya çalışan köylüleri durdurmak için oradaydılar..
Son örnek, İkizdere vadisine taş ocağı yaptırmamaya çalışan köylüler.. Vadilerini korumak için gece gündüz nöbet tutuyorlar. Kesilmesinler diye her türlü tehlikeyi göze alıp ağaçların üzerlerine tırmanıp bir dalın üzerinde neredeyse gün boyu bekliyorlar..
Örnek bir direniş örneği sergiliyorlar.. Türkiye takdirle, heyecanla, alkışlarla izliyor..
İkizdere Vadisi, Fırtına Vadisi’nden sonra bölgenin en güzel vadisi; cennet.. Taş ocağı yapılırsa doğa ölecek, vadi vadi olmaktan çıkacak..
Ama devlet kararlı, taş ocağı iznini alan şirket sokağa çıkma yasaklarından yararlanarak iş makinelerini soktu, kazı başladı..
Soru şu; doğa harikası vadiye neden taş ocağı yapılıyor? Başka yer kalmadı mı?
Efendim, İyidere’de lojistik liman yapılacakmış, denizi doldurmak için dayanıklı bazalt taşı gerekiyormuş o taş en yakın bu vadide varmış..
Yani plan şu; vadi oyulacak, taş çıkarılacak, taşlar devasa kamyonlarla deniz kenarına taşınacak, liman yapılacak..
Soru iki; İyidere’ye lojiktik liman, yani yük limanı yapmaya gerek var mı?
Diyorlar ki, İran’a ticaret için önemli. Buraya gelen mallar, İran’a gönderilecek..
İyi de Trabzon limanı boş, Hopa limanı boş.. Onlar boşken, onlar yarım kapasiteyle bile çalışmazken İyidere’ye üçüncü bir lojistik liman yapmanın anlamı ne?
Rize’ye kıyak mı?
Yapsınlar bitirsinler görürsünüz üçü de atıl kalacak!..
Aslında yaptıkları Rize’ye kıyak falan değil.. Rizelilerin karar vermesi lazım; lojistik kent mi olacaklar, turistlik kent mi?
Rizeliler çay üreticisi mi olacak, Çaykur ’da çay işçisi mi?
Rize Karadeniz turizminin başkenti.. Rize’nin yaylaları turistlerin uğrak yeri.. İnsanlar sırf o yaylalara çıkmak, orada kalmak, o vadileri görmek, yaşamak için onca yolu tepiyor..
Liman yapacağım diye vadileri katledersen.. HES’ler yapacağım diye ırmakları, dereleri kurutursan, üç beş yıla kalmaz ne gelen olur ne giden..
Köylüler bunun bilincinde artık..
Bir ağacın bile ne kadar önemli olduğunun farkına vardılar.. Eskiden kendileri baltayı vurup ormana dalarlardı şimdi ormana dalan iş makinelerinin önüne yatıyorlar..
Bedel ödemeyi göze alarak devlete karşı direniyorlar..
Umutluyum, kazanacaklar..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi