Üniversite Tercihleri

Bu yıl üniversite tercih dönemi 6-14 Ağustos tarihleri arasında. 894.000’ı yeni lise mezunu olmak üzere toplam 2,437 Milyon aday YKS’ye başvurdu ve toplam üniversite kontenjanı 1 Milyona yakın. Peki tercih yaparken nelere dikkat etmek gerek?


Tercih İçin İyi Bir Yıl
Lise mezunu sayısında %9, sınava başvuru sayısında ise %3,6 azalmanın yanında lisans programlarının toplam kontenjanında %3,4’lük bir artış oldu. Bazı programların dolmayan kontenjanlarının azaltılmış olduğunu da düşünürsek, aslında kontenjandaki efektif artış daha da yüksek. Örneğin psikolojide %31, diş hekimliğinde %15, eczacılıkta %11, tıpta %9, hemşirelikte %9 kontenjan artışları oldu. Ayrıca vakıf üniversitelerinin tam burslu kontenjanlarında da 5.900 artış var. Bunların yanında, bu yıl devam eden salgın, derinleşen ekonomik kriz, yaşanmış olan sınav travması ve geçen dönemki olumsuz çevrimiçi eğitim deneyimleri nedeniyle daha az öğrencinin tercih yapma ihtimali de yüksek. Dolayısıyla birçok bölüme girmek için gereken taban sıralamaların bir miktar aşağıya kaymasını bekliyorum.


Tercih İçin Kaynak
Tüm adaylara blogumda ücretsiz olarak yayınladığım “Bilinçli Tercih: Üniversite Seçerken” kitabımı indirip göz atmalarını öneriyorum (


Tercih Kriterleri
Kitabımda sözü edilen kriterlerin yanında, bu sene için özellikle şu 4 kritere dikkat edilmesini öneriyorum: 1) yönetimin siyasi angajmanı olmaması, fikir ve ifade özgürlüğüne saygılı olması, 2) programların esneklikleri (yandal, çift anadal, seçmeli dersler, stajlar vs.), 3) profesyonel gelişime ve yetkinliklerin geliştirilmesine önem verilmesi, 4) çevrimiçi eğitim altyapısı ve pedagojik hazırlık. Tercih yaparken geleceğin mesleklerini değil geleceğin meselelerini düşünmek gerek. Bunun için Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına bir göz atmak yeterli olabilir.


Tercihten Sonra
Gelecekte mutlu ve başarılı olmak için gereken 21. Yüzyıl yetkinliklerini derslerde geliştirmeyi beklemeyin. Bu becerileri ders dışı etkinliklerde, kulüplerde, spor takımlarında, stajlarda, STKlarda, projelerde, iş yerlerinde geliştirebilirsiniz. Özellikle önereceğim bir program 5 yıldır ücretsiz olarak sunduğum Yetkin Gençler (yetkingencler.com)—bu programın amacı 21. Yüzyıl yetkinlikleri konusunda farkındalığı artırmak ve bu yetkinlikleri geliştirmede öğrencilere destek olmak. Her şeyi üniversiteden beklemeyin, eğitim ve gelişiminizin inisiyatifini kendi elinize alın. Üniversite tercihi sanıldığı kadar önemli değil, gelecek sizin elinizde!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erhan Erkut Arşivi