Ünlü orkestra şefi ABD, Almanya ve İtalya’daki etkinliklerden men edildi

Ünlü orkestra şefi ABD, Almanya ve İtalya’daki etkinliklerden men edildi
Rus orkestra şefi Valery Gergiev, Rusya lideri Vladimir Putin’le ilişkileri nedeniyle birçok ülkeden ret kararlarıyla karşı karşıya.İskoçya’daki müzik organizasyonu Edinburgh Uluslararası Festivali, Gergiev’in onursal başkanlığından...

Rus orkestra şefi Valery Gergiev, Rusya lideri Vladimir Putin’le ilişkileri nedeniyle birçok ülkeden ret kararlarıyla karşı karşıya.

İskoçya’daki müzik organizasyonu Edinburgh Uluslararası Festivali, Gergiev’in onursal başkanlığından istifa etmesini istediğini ve orkestra şefinin bu talebi kabul etmesi üzerine kararın uygulandığını açıkladı. Aynı zamanda Münih Filarmoni Orkestrası’nın şefi olan Gergiev’in bu görevine de son verildi, Almanya’daki performansları iptal edildi. İtalya Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala, Gergiev’in Rusya’nın Ukrayna saldırısını kınamayı reddetmesi üzerine 5 Mart’ta sergilenecek “Maça Kızı” operasını yönetemeyeceğini duyurdu. Napoli’deki Hayes Hall’da yapılacak etkinlikte ise Gergiev’in orkestra şefliğinden çıkarıldığı açıklandı.

ROTTERDAM DA BENZER BİR KARARA HAZIRLANIYOR
Hollanda’da ise 1995’ten bu yana her yıl Gergiev Festivali düzenleyen Rotterdam Filarmoni Orkestrası, Gergiev’in “Putin’e desteğine son vermemesi halinde eylül ayında yapılacak festivaldeki görevinin iptal edileceğini” açıkladı. ABD’nin en büyük klasik müzik organizasyonlarından biri olan Metropolitan Opera’dan da Gergiev’e ret geldi.

FAZIL SAY’DAN TEPKİ: SAVAŞ KARARINI VEREN O DEĞİL Kİ

Ünlü piyanist Fazıl Say da Gergiev’in görevden alınmasını eleştirdi. Say, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Gergiev iyi bir orkestra şefi. Bırakın sanatını yapsın. Evet Putin ile uzun yıllardır dostluğu olan bir sanatçıdır, ancak savaş kararını veren Gergiev değil ki” dedi.