Üsküdar Belediyesi Validebağ’ı kaşıdı

Üsküdar Belediyesi Validebağ’ı kaşıdı
İstanbul’un Anadolu yakasında az sayıdaki yeşil alandan birisi, Validebağ Korusu’na sabah erken saatte giren Üsküdar Belediyesi’ne ait kamyonlar ve iş makinaları çevrede gerilime neden oldu. Yıllardır Validebağ Koru’sunu...

İstanbul’un Anadolu yakasında az sayıdaki yeşil alandan birisi, Validebağ Korusu’na sabah erken saatte giren Üsküdar Belediyesi’ne ait kamyonlar ve iş makinaları çevrede gerilime neden oldu. Yıllardır Validebağ Koru’sunu korumaya çalışan çevre sakinleri ayaklandı, belediye görevlileri ile gerilim, hatta zaman zaman itiş kakış yaşandı. Mahalle sakinleri ve çevreciler kamyonları ve iş makinalarını engellemeye çalıştı ancak belediye çalışanları insan zinciri oluşturarak buna izin vermedi. Arbede sırasında mahallesine sahip çıkmaya çalışanlar darp edildi. 63 yaşında bir kadın, hayatımda ilk kez dayak yiyorum diyerek yetkililere isyan etti, serilen toprağın bir işe yaramayacağını, toprağın altında kalan canlıların düşünülmediğini, korunun doğal halinin bozulmak istendiğini söyledi.
Olay yerinde çekilen görüntülerde koruya belediyeye ait kamyonların moloz döktükleri, dökerken ağaçlara zarar verdikleri görüldü.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ: MOLOZ DEĞİL DOĞAL KUM DÖKTÜK
Koruda mahalle sakinlerinin çektikleri görüntülere rağmen Belediye olaylar üzerine bir açıklama yaparak taşlaşan yollarda kolay yürümeyi sağlayacak doğal kum sermek istediklerini duyurdu, Validebağ’ı koruyanlar eleştirildi. Açıklamada, “Koru’ya dökülen molozları temizliyoruz, moloz döküyorsunuz diyorlar. Bozulan yürüme yollarını doğal toprakla düzenliyoruz, yapamazsınız diyorlar. Validebağ Korusu halkındır! Sadece bizim olsun kimse gelmesin diyen küçük bir grubun algı operasyonuna kurban edilemez, etmeyeceğiz” denildi.
Çevreciler göz göre göre yanlış bilgi veriliyor diyerek belediyeyi eleştirdi.
Validebağ Savunması” Validebağ Üsküdar Belediyesi’nin çöplüğü değildir! Her ağacın dalının tek tek korunması gereken Validebağ korusuna şafak baskınıyla moloz dökmek hiçbir şekilde açıklanamaz!” dedi.
Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’de, “Yapılan çalışma; betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir, halkımızın talebidir” açıklaması yaptı.
İBB SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Validebağ’daki gelişmelere İBB, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, sosyal medya hesabından tepki gösterdi.  Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulacağını bildiren Akgün, “Validebağ Korusu, 1. Derece Doğal Sit alanıdır. Millet Bahçesi Projesine ilişkin mahkemece verilen yürütmeyi durdurma kararı bulunmaktadır. Bilirkişi raporları ortadadır. Şafak vakti, kolluk kuvvetleriyle koruda uygulama yapmak suçtur. Suç duyurularımızı yapıyoruz! İkinci olarak 5 ve 7 Ağustos’ta İstanbul Planlama Ajansı ve İstanbul Kent Konseyi  tarafından “Validebağ Korusu’nun Geleceği Çalıştayı” ve “Validebağ Forumu” gerçekleştirilmiş; ‘tüm tarafların’ katılımı, fikri ile masadan kalkılmışken, zor kullanarak koruya müdahale etmek kabul edilemez” dedi.
CHP’DEN ‘YANLIŞTAN GERİ DÖNÜN’ ÇAĞRISI
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç, Validebağ Korusu’nda yaşananlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
“Yasa tanımayan AKPli belediyeler, güneşin doğmasını dahi beklemeden Validebağ’a saldırmıştır’  diyen Öztunç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Devletin tüm iş ve eylemleri günışığında olur. Yani şeffaf olur, hukuka uygun olur. AKP ise, halka ve yargı kararlarına rağmen; yangından mal kaçırır gibi gece karanlığında yeşili, kentsel müşterek alanları katlediyor. Kentsel müşterek alanlar  kentlinin ortak kararlarıyla yönetilmelidir. Validebağ saldırısı İstanbul ve İstanbulluların nefesini kesmektir”