Usta oyuncu Fatma Girik hakka yürüdü

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 25, 2022 / 13:37

Türk sinema tarihine, “Menekşe gözlü sanatçı” olarak geçen, Yeşilçam’ın usta oyuncusu Fatma Girik, 79 yaşında hayatını kaybetti. Sürekli hastalıklarının yanına bir de günümüzün belalı hastalığı Covid 19 eklenince beyaz perdenin kraliçesinin kalbi daha fazla dayanamadı. Girik, çoklu organ yetmezliği sonucunda yaşama veda etti.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan sanatçı, 10 gündür İstanbul’da bir özel hastanede tedavi görüyordu. Hastaneden yapılan açıklamada, ünlü oyuncunun tekrarlayan zatürre hastalığıyla mücadele ettiği, başka rahatsızlıkları nedeniyle de bir süredir geceleri oksijen desteği alarak hayatına devam ettiği belirtildi.

“HASTANEDE KORONA OLDU”
Fatma Girik’in doktoru Tolga Simru Tuğrul, sanatçının dün sabah saat 07.00’de vefat ettiğini söyledi. Sanatçının tedavi gördüğü Liv Hospital’den yapılan açıklamada ise ““Türk sinemasının çınarı ve değerli oyuncusu Sayın Fatma Girik Covid-19’a bağlı viral pnömoni tedavisi görmekteyken gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti” denildi. Girik’in kardeşi Günay Girik, “Hastane yönetimi ile ilgili bir ihmal vardır demiyorum ama koronayı kesin burada oldu” dedi.

SESSİZCE GİTMEK İSTİYORUM
Girik, 2019 yılında Posta Gazetesi’ne adeta vasiyet gibi bir röportaj verdi. Girik, “Neticede robot değilim bir canlıyım; bir gün elbet ölümü tadacağım. Memduh’a (Ün) kavuşacağım. Ölüm kötü bir şey değil. Kötü olsa Allah ölümü vermezdi. Biz gideceğiz ki ardımızdan yenileri gelsin” demişti. Ölümünün ardından nasıl bir cenaze töreni istediğinden de bahseden usta oyuncu, “Öldüğümde öyle büyük bir uğurlama ya da tören istemiyorum. Gülriz Sururi gibi sessiz sedasız çekip gitmek istiyorum” demişti. Usta sanatçı, “Herhangi bir vasiyetiniz var mı?” sorusuna ise “Arkamdan kötü konuşmasınlar bana yeter” yanıtını vermişti.

VASİYETİ YERİNE GETİRİLECEK
Usta sanatçı için bugün saat 11.00’de Cemal Reşit Rey salonunda bir tören düzenlenecek. Girik’in cenazesi, Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Bodrum’a gönderilecek. Girik, vasiyeti gereği 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilecek.

SON FOTOĞRAFINI YEĞENİ PAYLAŞMIŞTI 


Yeni yılı hasta yatağında karşılayan Fatma Girik’in son fotoğrafını yeğeni Ahu Turanlı sosyal medyada paylaşmıştı. Turanlı paylaşımına, “Biz 2021’i hastanede uğurluyoruz… İnşallah 2022 hepimiz için güzel ve sağlıklı günler getirir” mesajını yazmıştı.

İLK BAŞROLÜNDE 15 YAŞINDAYDI


Fatma Girik, 12 Aralık 1942 tarihinde İstanbul’da doğdu. Cağaloğlu Ortaokulu’nda eğitimini sürdürürken ailesine ekonomik olarak destek vermek zorunda kalınca okulu bıraktı. Annesiyle birlikte figüranlık yapmak için setlere giderken Yeşilçam’a da adımını atmış oldu.

Henüz 15 yaşındayken yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri’nin yaptığı Leke’de ilk kez başroldeydi. Memduh Ün’ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde filmi, sanatçı için hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu. Memduh Ün ile tanışması hem sinema hem de özel hayatını yakından etkiledi. Bu birliktelik Ün’ün ölümüne kadar 56 yıl sürdü.

Keşanlı Ali Destanı adlı film, kariyerinin dönüm noktalarından biriydi. Bu filmle ilk Altın Portakal’ını kazandı. Sinema filmlerinin yanı sıra reklam filminde ve televizyon dizilerinde oynayan Girik, sahneye de çıktı.

SİNEMANIN 4 YAPRAKLI YONCASI
Dönemlerinin en ünlü 4 kadın sanatçısı Fatma Girik, Filiz Akın, Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit, “Türk sinemasının 4 yapraklı yoncası” oldu. Birbirlerinin başarılarını takdir ederek, birbirlerini her daim ileriye itekleyerek hem Türk sinemasının gelişimine hem de kadın oyuncuların sektörde önemli konumlara sahip olmasına büyük katkıda bulundular.

Ve şimdi bu 4 yapraklı yoncadan ilk yaprağın kopması diğerlerini derinden sarstı:

Türkan Şoray: Dünya güzeli maviş gözlerinle cıvıl cıvıl bakardım benim canım arkadaşım. Türk sinemasında yerin dolmayacak. Duyduğum derin acıyı ifade etmem zor.

Filiz Akın: Daha haberin şokundayım. Ah benim dobra arkadaşım. Bunları gözlerimden yaşlar akarken yazıyorum. Ben şimdi kime ‘Menekşe Gözlüm’ diyeceğim.

Hülya Koçyiğit: Çok uzun yılladır dostluğumuz, arkadaşlığımız, sevgimiz beraber geçti. Masmavi gözleriyle bize hep enerji verdi. Çok büyük bir sanatçıydı. Hiçbir zaman unutulmayacak.

NTV’de canlı yayının bağlanan Cüneyt Arkın, gözyaşları içinde Fatma Girik’i anlattı. Girik’le beraber sayısız filme imza attıklarını söyleyen Arkın ‘‘Benim parçam gitti, hatıralarım gitti’’ diyerek ağladı.

SİYASETE ATILDI

Siyasete de atılan sanatçı, Erdal İnönü’nün liderliğindeki SHP’den 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. Kısa bir dönem televizyonda Söz Fato’da adlı bir programın sunuculuğunu yaptı. Bu programdaki tavrı ile kamuoyunun tepkisiyle de karşılaştı.

SİYASİLERİN MESAJLARI

Usta sanatçının ölümü üzerine aralarında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kültür Bakanı Mehmet Ersoy’un da bulunduğu siyasiler başsağlığı mesajı yayınladılar.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top