Utandıran diyalog

Utandıran diyalog
İYİ Parti lideri Akşener, Bitlis’in Güroymak ve Tatvan ilçelerinde, ziyaret ettiği esnafın sorunlarını dinledi. Akşener’in “Bunu ben bizi yönetenlerin gözüne sokmak için soruyorum. Haftada bir et alınması, birden fazla;...

İYİ Parti lideri Akşener, Bitlis’in Güroymak ve Tatvan ilçelerinde, ziyaret ettiği esnafın sorunlarını dinledi. Akşener’in “Bunu ben bizi yönetenlerin gözüne sokmak için soruyorum. Haftada bir et alınması, birden fazla; bu refah işaretidir” sözlerine esnaf, “Haftada bir et almak bile evimize lüks geliyor. Sahaya artık inilmesi lazım her şey masa üstünde olmuyor” yanıtını verdi. Akşener ve esnaf arasındaki diyaloglar şöyle:
“GİDERLERİN ÜSTESİNDEN GELEMİYORUZ”
Akşener: İşler nasıl?
Esnaf: İyi diyelim, iyi olsun.
Akşener: İyi mi?
Esnaf: Pek iyi değil. Ama zorlu bir süreçten geçiyoruz. ‘Düzelecek’ diye bekliyoruz.
Akşener: Şu anda gezdiğim bütün ilçelerde sizin işinizi yapan dükkanlarda problem var.
Esnaf: Küçük esnaf şu anda çok zorlanıyor, her konuda. Nakit döngüsü çok az.
Akşener: Kaç kişi çalışıyorsunuz?
Esnaf: 4 kişi. Mağazamız dönmüyor artık. Giderlerimizin üstesinden gelemiyoruz.
Akşener: Elektrik parasından çok şikayet var, sizde de var mı?
Esnaf: Aynen. Elektrikle ilgili sıkıntılarımız var. Sürekli faturalar artıyor. Giderlerin, artık üstesinden gelemiyoruz. Maliyetlerimiz arttı. Kur sürekli artıyor. Bizim ürünlerimizin hepsi geçen yıl bu vakitte yarı fiyatınayken, şu anda iki katına geldi.
Akşener: Müşterinin alım gücü nasıl?
Esnaf: Müşterinin alım gücü düştü.
Akşener: Haftada ne kadar et alıyorsun?
Esnaf: Haftada demeyelim.
Akşener: Bunu ben bizi yönetenlerin gözüne sokmak için soruyorum. Haftada bir et alınması, birden fazla; bu refah işaretidir.
Esnaf: Haftada bir et almak bile evimize lüks geliyor. Sahaya artık inilmesi lazım her şey masa üstünde olmuyor.
Akşener: Doğru.
“ARABAMI,
EVİMİ SATTIM’”
Akşener: İşler nasıl kardeşim?
Esnaf: Ben 45 senelik fotoğrafçıyım ama 2020 ve 2021’de çektiğim zahmeti hiçbir zaman çekmedim. Arabamı sattım, evimi sattım.
Akşener: Ayy.
Esnaf: Şu anda 50 kuruş bile yardım gelmedi.

TESK: Bir kapanmaya daha tahammül yok

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, koronavirüs vakalarındaki artışın esnafı tedirgin etmeye başladığını belirterek, “Bir kapanmaya daha tahammülümüz yok” dedi. Palandöken, pandemi süresince alınan tedbirler kapsamında çok sayıda iş yerinin 1,5 yıl boyunca kapalı ya da kısmen kapalı kaldığını hatırlattı. Palandöken, “Sektörel bazda desteklerle ayakta kalması da mümkün değil çünkü kredi aldılar, kredi ödemede sıkıntı çekiyorlar” dedi.