Utanıyorum

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 24, 2020 / 10:45

Hukukçu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, Bidebunu izle yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AİHM’in Demirtaş kararına karşı sarfettiği sözleri değerlendirdi. Boyunbuz, Erdoğan’ın atıf yaptığı Batasuna kararının Demirtaş kararıyla kıyaslanamayacağını, bu kararın İspanya’daki ETA (BASK bölgesinde ayrılıkçı terör örgütü) ile bağı bulunan Batasuna Partisi’nin kapatılmasıyla ilgili olduğunu söyledi.
Boyunsuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği “iç hukuk yolları tüketilmedi” iddiasının da doğru olmadığını, Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin tüm itirazların sonlandığını söyledi. Boyunsuz, AİHM’in yasama dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yalnızca CHP ve HDP milletvekillerinin yargılanmasını da siyasi bir baskı olarak gördüğünü söyledi.
KARAR BAĞLAYICIDIR
AİHM kararlarının Türkiye açısından bağlayıcı olduğunu anımsatan Boyunsuz, “Anayasa’nın 90. Maddesi, uluslararası sözleşmelerin bağlayıcı olduğunu söylüyor, ayrıca bireysel başvuruyu kabul ettikten sonra siz vatandaşlarınıza ‘Bir ihlal yaşarsanız bu mahkemeye başvurabilirsiniz’ demiş oluyorsunuz. Yani sözleşmenin de ilgili maddeleri var kararların bağlayıcı olduğuna ilişkin. İmza attığınız anda bağlayıcı olduğunu kabul ediyorsunuz. Fakat Anayasa Mahkemesi’nin bile kararları tanınmıyor. Bu yargının siyasallaşmasının sonucu” dedi.
YAPTIRIMI VE
BEDELİ OLUR
Boyunsuz, karar uygulanmazsa Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin diplomatik baskı yoluna gideceğini, yine uygulanmaması halinde konseyden çıkarma gibi yaptırımların da olduğunu söyledi. Konseyden çıkarma yaptırımının şimdiye kadar uygulanmadığını söyleyen Boyunsuz, “Türkiye de ‘Konseyden çıkıyorum’ diyebilir ancak bunun ekonomik bedellerini de ödemesi gerekir” dedi.

UTANIYORUM

Eski AİHM raportörü Osman Can da karara ilişkin, “AİHM’nin Demirtaş kararını okuyorum, okudukça utanıyorum; tüm kurumlar adına, yerel mahkemelerden başlayarak siyasi kurumlar adına. Böyle bir duruma Türkiye’yi düşürmenin vebali sanırım hepimizin.” paylaşımını yaptı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top