Uyuşturucu kaçakçılığında bir ilk

Uyuşturucu kaçakçılığında bir ilk
Belçika Federal Polisi, Brezilya'nın Fortaleza kentinde Türk havacılık şirketi ACM Havacılık'a ait özel uçakta yakalan 1,3 ton kokainin, ülke tarihinde özel jetle yapılmış ilk uyuşturucu kaçakçılığı olduğunu açıkladı....

Belçika Federal Polisi, Brezilya'nın Fortaleza kentinde Türk havacılık şirketi ACM Havacılık'a ait özel uçakta yakalan 1,3 ton kokainin, ülke tarihinde özel jetle yapılmış ilk uyuşturucu kaçakçılığı olduğunu açıkladı. Polise göre yanıtı aranan asıl soru, özel jette yakalanan uyuşturucuların Belçika'ya mı yoksa başka bir ülkeye mi gittiği.

 Brezilya polisinin 4 Ağustos'ta yaptığı operasyonda, bir İspanya vatandaşı tarafından kiralanan ACM Havacılık'a bağlı TC-GVA adlı özel jette bin 304 kilo kokain yakalandığı açıklanmıştı.

Brezilya makamları, geçen pazartesi akşamı İspanya'nın Malaga kentinden Brezilya'daki Pinto Martins-Fortaleza Uluslararası havaalanına uçan özel jetin, varış noktasının Belçika'nın başkenti Brüksel olduğunu doğruladı.

Belçika medyasına göre, Türk havacılık şirketinden özel jeti kiralayan İspanya vatandaşı, aynı zamanda Belçika pasaportuna da sahip. Liege kentinde yaşayan zanlının geçmişte Liege'de iflas eden bir şirketle bağlantısı vardı. Ancak uyuşturucu konusunda herhangi bir sabıka kaydı bulunmuyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Belçika polisi, 1,3 ton kokainin 50'lik paketler halinde 24 valize yerleştirildiğini açıkladı. Suç örgütlerinin, uyuşturucu kaçakçılığı konusunda yaratıcı olduklarını belirten Belçika Polisi Organize Suçlar Müdürlüğü'nden Marc Vancoillie, Anvers (Antwerp) ve Rotterdam limanlarında son dönemlerdeki yoğun operasyonlar nedeniyle örgütlerin farklı yöntemler aradıklarına işaret etti.

ÖZEL JET VE GEMİ KULLANILIYOR

Bu nedenle, özel jetle kaçakçılık olasılığını da hesaba kattıklarını söyleyen Vancoillie, "Özel jetlerin, Güney Amerika'daki kokain üretilen ülkelerden transit ülkelere kaçakçılık yapmak için kullanıldığını ve bu uyuşturucuların da bir gemiyle Avrupa'ya gönderildiğini biliyoruz. Asıl soru, özel jetteki uyuşturucuların Belçika'ya mı yoksa başka bir yere mi gittiğidir" diye konuştu.

Brüksel Havaalanı ve Anvers'ten sorumlu savcılık da, özel jetlerle ilgili hiçbir uyuşturucu kaçakçılığı dosyasının bulunmadığını bildirdi.

Brezilya'da uyuşturucuyla yakalanan özel uçağın bağlı olduğu ACM Havacılık'tan yapılan açıklamada, uçağı kiralayan İspanya vatandaşı ile ilgileri bulunmadığı belirtilmişti.

Motorları ateşledi ama kaçamadı

Brezilya’da 1.3 ton kokain ele geçirilen uçağın Türk pilotunun, operasyon sırasında kapıları kapatıp, motorları ateşlediği ve kaçmaya çalıştığı öğrenildi. Brezilya basını, polisin silah çekerek pilotu durdurduğunu yazdı. Türk pilot ve İspanyol yolcu tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Sözcü’nün haberine göre, Sao Paulo kentinde Ribeirao’daki Leite Lopes Havaalanı'ndan kalkan uçak, uluslararası uçuşlar için gerekli çıkış işlemlerini yapmak üzere Fortaleza'ya indi.  Denetim için uçağa giren Federal Polis, çok sayıda çantayla karşılaştı. 

İspanyol yolcu Gonzalez Valdez'e sorular yöneltilmeye başlandı. Valdez önce iş seyahatine çıktığını söyledi ardından ifade değiştirerek turistik geziye çıktığını savundu. 

Bir ara polis uçağın diğer bölmelerine bakmak için aşağı indiği sırada pilot kaçma girişiminde bulundu. Uçağın motoru ateşlendi. Uçağın merdiveni geri çekilmeye başlandı. Brezilya basınına göre tam bu sırada Federal Polis ajanları silahlarını çekti ve pilotu durdurmayı başardı. 

Daha sonra kamuoyuna yansıyan polis kamerasındaki görüntüler yaşandı. Çantalardan biri açıldı ve yapılan hızlı testle çantadakilerin kokain olduğu ortaya çıktı. Toplam 1304 kilogram kokain 24 bavula dağıtılmış ve kabine yerleştirilmişti.