Uzayda turp yetiştirdi

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 1, 2022 / 12:28

NASA’nın uçuş mühendislerinden Jessica Watkins, uzayda yetiştirdiği turp ve mizuna yeşilliklerini hasat etti. Deneysel sistem, 4-6 ay içinde ilk mahsullerini verdi.

Uzay ajansından gelen açıklamaya göre Watkins, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda toprak kullanmadan bitki yetiştirmeyi başaran ilk astronot oldu. Independent Türkçe’nin haberine göre, uzayda yenilebilir bitkiler yetiştirmek bilim insanları için her zaman heyecan verici. Ancak toprak ve kum benzeri malzemeler, yerçekimsiz ortamda temizlik sorunları yaratabilir. Bu nedenle Watkins’in topraksız yetiştirdiği mahsül, yıldızlararası keşif çağına doğru önemli bir adım olabilir. Watkins, kozmik sebzeleri XROOTS adlı bir sistem yardımıyla yetiştirdi. XROOTS deneyi şubatta başlatıldı ve 4-6 ay içinde ilk mahsullerini verdi. Sistemde tohumların en başından hasada kadar gelişimini desteklemek için yalnızca hidroponik ve aeroponik teknikler kullanıldı. Hidroponik, bitkilerin toprak kullanılmadan su içindeki minerallerle, aeroponik ise benzer şekilde hava veya sis ortamında yetiştirilmesi anlamına geliyor. NASA yetkilileri, Sierra Space adlı özel firmanın tasarladığı sistemin deneysel olduğunu vurguladı.

Uzay ajansının internet sitesinde yayımlanan açıklamada, sistemin astronotların hava ve su bazlı karışımları farklı bitki türlerinde test etmesine olanak tanıyan bir dizi “bağımsız oda”dan oluştuğu ifade edildi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top