UZÇ’nin tavrı net: “Pes Etmem”

Indie üçlüsü ‘Uzun Zamandır Çalmıyoruz’, yeni single’ları ‘Pes Etmem’de üzerimizden bir silindir gibi geçen yılın ardından silkinme zamanının geldiğini, yokuşların, rüzgarların vız geleceğini naif bir sound’la anlatıyor.

Günümüzde her şey küçücük bir hapa dönüşmüş durumda. Tek seferlik. Kullan at! Ya da unutmazsan listene al. Bir ara bakarsın tekrar. Bunu en çok müzikte görüyoruz sanırım. Zira son birkaç yıldır dört bir yanımızdan tür fark etmeksizin single yağıyor. ‘Long Play’i mumla arıyoruz. EP’ye nadir de olsa denk geliyoruz. Single’ı en çok yeni çıkan gruplar kullanıyor. Çok da iyi yapıyorlar. Çünkü kimsenin 10 şarkılık bir albümü dinlemeye vakti yok. Vakti geçtim, sabrı da yok!

Son bir yıl içinde kaç tane albüm dinledik? Bir elin parmakları hesabı… Yıllarını bu işe vermiş isimler bu alanda daha rahat top koşturabiliyorlar. Teoman mesela. Son albümü ‘Gecenin Sonuna Yolculuk’ için şunları söylüyor: “…müzik dünyasının ticari niteliği, sadece konserlerle ve onları destekleyecek konser şarkıları, genelde de ticari atak olarak ‘single’larla oluşuyor artık. ‘Streaming’ in bizi getirdiği nokta bu. Ben çocukluğumun ve ilk gençliğimin ‘long play’ mantığına dönmek istedim bu albümle. Klip çekmeyerek herhangi bir şarkıyı, dinleyicinin gözüne sokmaya çalışmadım. Görsellikle değil, işitsellikle uğraştım.  Şarkı adedi de o ‘long play’ dönemlerini anımsatsın istedim. Şimdinin tek bir şarkıya yoğunlaşan dinleme algısından daha değişik bir yol bu. Bana tek bir şarkı yazmak artık zevk vermiyor, birbirine eklenmesi amaçlanmış şarkılar hem oyun zevkimi artırıyor hem de single’ı değil de böyle bir albümü daha bir ‘sanat formu’ olarak görüyorum…”

Ancak yeni çıkan grupların isimlerini duyurmak için maalesef böyle bir şansı pek yok. Arka arkaya yayınladıkları single’larla kendilerini hep taze tutmak zorunda zorundalar. Burada da elbette ‘sağlam kumaş’ kendini çabuk gösteriyor. İstanbullu indie üçlüsü ‘Uzun Zamandır Çalmıyoruz’da (UZÇ) olduğu gibi…

Vokalde Giray Darga, davul-klavyede Denizcan Özdemir ve gitar, mix, mastering’de Lütfican Umut’tan oluşan UZÇ yeni teklileri ‘Pes Etmem’le kendileri için taptaze bir dönemin açılışını yapıyor. Geçtiğimiz lanet yıla meydan okuyan bir parça ‘Pes Etmem’. Çıktıkları yokuşlara, üstlerine gelen rüzgarlara inat, pes etmeden yola devam edeceklerinin sinyallerini veriyor grup yeni şarkılarıyla…

Neşeli ve pozitif sound’uyla da dudaklarda hınzır bir tebessüm bırakan şarkının çıkış hikayesini, grubu, single bolluğunu epey az konuşan UZÇ’den dinledik… 

Grubun temelleri 2018’de atılmış ama 2020 yılına belirsiz bir süreç var sanırım. Nasıl bir araya geldiniz?

O dönem aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışıyorduk ve arada stüdyoya gidiyorduk. Başlarda enstrümantal şarkılar yapıyorduk, 2020’de pandeminin de gelmesiyle evde olduğumuz için daha çok vakit ayırabildik ve grubumuzun vokali Giray’la tanıştık.

‘Pes Etmem’ çok pozitif bir şarkı. Diğer çalışmalarınızdan da hem melodi hem de sözlerde epey ayrı bir yerde duruyor. Nasıl ortaya çıktı?

‘Bilinmezlik’ EP’miz geçtiğimiz yılın bilinmezliğini anlatıyordu, bu yüzden karanlık bir havası var. 2021’in ilk şarkısı ‘Pes Etmem’ ile dinleyicilerimize zorlu geçen bu süreçte karanlıktan aydınlığa giden yolda bir ışık tutmak istedik.

Şarkılarınızda nelerden besleniyorsunuz?

Kendimizi koşullamadan günün şartlarında ne hissediyorsak onu yansıtmaya çalışıyoruz.

Son birkaç yıldır indie türünde birçok grup ortaya çıktı. Sizi onlardan ayıran ne?

Dinleyicilerimizin karar vermesini isteriz. Birçok grup olmasını da olumlu buluyoruz. Alternatif seslerin bir parçası olmak bizi mutlu ediyor. Biz uzaktan çalışabilen beste yapabilen bir grubuz.

Teoman, son albümü ‘Gecenin Sonuna Yolculuk’la ilgili olarak albümün ‘long play’ formatında olmasını istediğini, “böyle bir albümü daha bir sanat formu” olarak gördüğünü söylüyor. Özellikle yeni çıkan gruplar ise single yayınlamayı tercih ediyor. Bu iki durumu nasıl yorumlarsınız? Ve sizce de bir ‘single patlaması’ yaşamıyor muyuz?

Günümüzde medya çok çabuk tüketiliyor. Bizce tek tek yayınlandığında bir parçanın dönüşü daha rahat alınabiliyor. Özellikle yeni bir grupsanız bu yöntem daha mantıklı gibi. Fakat biz tek tek yayınlamamıza rağmen tamamen uzay konseptli olan bir EP çıkardık ve güzel reaksiyonlar aldık. Bu gidişattan şimdilik memnunuz.

Bundan sonra neler var planlarınızda?

Yeni parçalar üretmeye devam ediyoruz. Pandemi süreci hafiflerse üretim süreçlerimizin daha da hızlanacağını düşünüyoruz. Yeni parçalarımızdan haberdar olmak isterseniz Spotify, YouTube, Apple Music, Instagram gibi platformlardan bizi takip edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi