‘UZUN DÖNEMLİ ZARARLAR ORTAYA ÇIKABİLİYOR’

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 23, 2020 / 06:59

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde koronavirüs (Corona virüs) sürecinde kurulan İzlem Merkezi’nde, salgına yakalanan hastalar üzerinde yapılan incelemeler, hastalığa ilişkin yeni bulgular ortaya koydu. Koronavirüsü atlatan 700’ü aşkın hastada yapılan incelemede, troid dokusunda antikor fazlalığı, nefes darlığı, öksürük ve unutkanlık görüldüğü tespit edildi.
Sonuçları açıklayan Dekan Prof. Dr. Tufan Tükek şu bilgileri verdi:
“Yeni tespit ettiğimiz problemlerden biri hastaların tiroit fonksiyonlarında bir takım bozukluklar var. Yani tiroit dokusuna karşı antikor fazlalığı oluştuğunu gördük. Normalde yüzde 9 olan antikor popülasyon fazlalığı, izlediğimiz hastalarda yüzde 17-20 civarında. Bunlar ham veriler. Üzerinde çalışıyoruz.
Vücuda saldırı oluyor antikorlar tarafından. Tiroit dokusuna, pankreas dokusuna, mideye olabilir bu saldırılar. Bunun sonucu olarak da bu organlarda zaman içinde yetersizlik oluşuyor. Otoimmün hastalıklar dediğimiz grup bunlar. En çok beklediğimiz de tiroitti zaten ve pankreastı. Şu an erken, ikinci aydayız. Belki bir sene sonra bu otoimmünitenin daha fazla olabileceğini tahmin ediyorum.”

Scroll to Top