‘Uzun sürecek ama salgınla savaşı insanlık kazanacak’

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 20, 2020 / 07:31

2001-2018 yıllarında Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) görev yapmış olan Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Ümit Kartoğlu, salgınla mücadele eden ülkelerle Türkiye’yi kıyaslayarak, “Türkiye salgınla ilgili çok sınırlı bilgi veriyor” dedi.

Salgın yönetimi ve veri şeffaflığı hakkında Dr. Anıl Özgüç’e konuşan Kartoğlu, “Dünyada hangi ülkenin Sağlık Bakanlığı sitesine girerseniz girin Türkiye’dekinden daha fazla bilgi bulursunuz. Örneğin İzlanda’da salgının ilk gününden bugüne bir analiz yapmak istesek bu verilere ulaşabiliriz. Bu veriler vakanın yeri, kim olduğu, yaşı, cinsiyeti, virüsü nereden aldığı gibi bilgileri içeriyor. Güney Kore vakaları mahallesine kadar açıklıyor. Vakalar hakkında bilgi o kadar detaylı ki, kişinin adı ve fotoğrafı dışında her bilgiyi içeriyor. Bu ülkeler risk iletişimini sağlıklı kuruyor, tüm bilgileri tüm açıklığıyla paylaşıyor” diye konuştu.

BU ŞEKİLDE SALGIN YÖNETİLEMEZ

Türkiye’de ise bu verilere ulaşılamadığını aktaran Kartoğlu, “Bu verileri bilmiyoruz ve bilmediğimiz sürece hastalığın gidişatı ile ilgili bir yorum ya da bir matematik modelleme yapmak olası görünmüyor. Oysa Türkiye’de bunu yapabilecek bilim insanları var. Son vaka artışının asker uğurlaması ve taziyelerle ilgili küçük odaklı artışlar olduğu açıklaması bilimsel bir yaklaşım değil. Paylaşılan verilerle ancak tahmin yapılabilir. Şeffaf olmadığınız sürece her açıklamanıza kuşkuyla bakılır. Bu şekilde salgın yönetilmez” dedi ve ekledi: “Her şeye rağmen salgınlarla savaşı insanlık kazanır, bu kez de öyle olacak”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top