Vahim iddia: 10 kişiden 4’ü ilaç yüzünden öldü

Vahim iddia: 10 kişiden 4’ü ilaç yüzünden öldü
 Covid-19 tedavi rehberinden sessiz sedasız çıkarılan ‘hidroksiklorokin‘in Sağlık Bakanlığı tarafından bir yıl boyunca neden ısrarlı kullandırıldığı hala yanıt bekliyor. Diken’e konuşan Türk Tabipleri Birliği...

 Covid-19 tedavi rehberinden sessiz sedasız çıkarılan ‘hidroksiklorokin‘in Sağlık Bakanlığı tarafından bir yıl boyunca neden ısrarlı kullandırıldığı hala yanıt bekliyor. Diken’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut’a göre Bakanlığın bir yıllık ısrarının nedeni, “aşırı stok olması ve onları eritmek istemeleri.”
“Hükümet pandemiyi ticaret haline çevirdi” eleştirisinde bulunan Bulut, “Daha doğrusu pandemiden ticaret yapma yöntemini seçti. Devamlı rant olarak baktı. Aşısında da testinde de aynı problemler yaşandı” diye konuştu. Bulut’un aktardığı bilgilere göre, bazı filyasyon ekipleri ilacın kullanılmasını engellemeye çalışsa da Sağlık Bakanlığı ilaçları bantlayarak mecburen verilmesini sağladı.
Pandeminin başlarında Anadolu’yu gezen Vedat Bulut, taziyelerini ilettiği 10 kişiden dördünün ilaca bağlı yan etki nedeniyle öldüğünü söylemişti. Bulut, bu nedenle ‘hidroksiklorokin’ verilen hastaların en az üç gün hastane koşullarında izlenmesi gerektiği görüşündeydi.
TÜRKİYE’DE ÜRETİLİYORDU
İlaç, bugünlerde ‘yerli aşı’ için adı geçen Koçak Farma şirketi tarafından ham maddesi ithal edilerek Türkiye’de üretiliyordu. Koronaya karşı yerli ilacın üretildiğine dair Mayıs 2020’de çıkan haberlerde, Koçak Farma’nın ilacın yerli versiyonunu (jenerik, muadil) ürettiği de duyurulmuştu.