Vaka arttı aşı yavaşladı

Vaka arttı aşı yavaşladı
Aşılamanın ilk gününde 286 bin sağlık çalışanı aşı olurken son dönemde günlük aşılama oranı 15 binlere kadar düştü. Yeni risk grupları açılmadığı için aile sağlığı merkezleri de boş. Sağlıkçılara göre nedeni...

Aşılamanın ilk gününde 286 bin sağlık çalışanı aşı olurken son dönemde günlük aşılama oranı 15 binlere kadar düştü. Yeni risk grupları açılmadığı için aile sağlığı merkezleri de boş. Sağlıkçılara göre nedeni aşının yetersiz olması. Şu ana kadar yapılan toplam doz sayısı 10 milyon. İkinci dozu yaptıranların sayısı ise 2,5 milyon. Sağlık Bakanlığı’nın hedefi 120 milyon doz aşı ile 60 milyonu aşılamak. Ancak şu anki verilere göre hedefin yalnızca yüzde 2,5’ine ulaşıldı.
FOX Haber’e konuşan İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kudbettin Demir, birkaç hafta önce aşı randevularının dolu olduğunu, günde 100-150 civarı aşılama yaptıklarını ancak son günlerde aşılama hızında düşüş olduğunu belirtti. Demir, “Bugün benim birimime hiç kimse gelmedi” dedi.
NEDEN: AŞININ KISITLI OLMASI
Yavaşlamanın temel nedeninin Türkiye’deki aşı miktarının azlığı olduğunu belirten Demir, “Halihazırda ikinci doz aşı olacaklara yetecek kadar aşı bulunuyor. Bu sebeple yaşı düşüremedik. Bir an önce yeni aşıların gelmesi ve planlama yapılması lazım. Yoksa salgın bitmeyecek” diye konuştu. Demir, İstanbul’da aşı randevusu alacak gruplar içinde öğretmenlerin bile yer almadığını aktardı.

VAKALARDA ARTIŞ SÜRÜYOR

Türkiye’de aşılama hızı düşerken vaka sayılarındaki artış sürüyor. Son 24 saatte 140 bin 828 Covid-19 testi yapıldı, 13 bin 755 kişinin testi pozitif çıktı, 66 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün açıkladığı verilere göre 13 bin 215 yeni vaka tespit edilmişti.