VAKALAR ZİRVEDEN ZİRVEYE

VAKALAR ZİRVEDEN ZİRVEYE
Koronavirüs vakaları her gün katlanarak artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın son 24 saatteki verdilerine göre 223 bin 837 test yapıldı. 55 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybederken son 14 bin 230 yeni vaka tespit edildi.Sağlık...

Koronavirüs vakaları her gün katlanarak artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın son 24 saatteki verdilerine göre 223 bin 837 test yapıldı. 55 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybederken son 14 bin 230 yeni vaka tespit edildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka tablosunu paylaştığı tweet’te vatandaşlara aşı çağrısında bulundu. Bakan Koca, “Tedbirli olmaz ve aşı olmazsak salgını durdurmak çok uzun sürebilir. Ödediğimiz bedelleri, kaybettiğimiz sevdiklerimizi düşünün ve aşınızı olun” dedi.

4. zirvenin de zirvesine gidiyoruz

Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı ve Harvard Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doçent Doktor Emrah Altındiş, Türkiye’nin Covid-19’da 4. zirvenin yükselişi içinde olduğunu söyledi.
Altındiş, bayram sonrası yükselişin sebeplerini “1 Temmuz’da kısıtlamaların kaldırılması, dokuz güne uzanan tatil ve on binlerce insanın seyahat etmesi, düşük aşılama oranları ve Delta varyantı” olarak sıraladı. Önümüzdeki günlerde vakaların daha çok artacağı uyarısında da bulunan Altındiş şunları söyledi: 
“Aslında bir dejavu. Zira 1 Haziran 2020’de kısıtlamaların kaldırılması sonrasında ağustosta pek çok ilde (Ankara vb) yoğun bakımların dolduğunu görmüştük. Bayram dolayısıyla milyonların rehavetle, aşısız veya tek aşılı olarak kapalı mekanlarda buluşmaları bulaşın çok artmasına yol açıyor.
Türkiye’de halen iki doz aşısını tamamlayanların oranı nüfusun yüzde 25’i. Tek doz aşının koruması oldukça düşük (Pfizer için yüzde 30 civarında), kimi illerde aşılamalar çok çok düşük. Bu şartlarda Ağustos Covid-19 açısından zor bir ay olacak.
Tatil haftası içinde on binlerce insan enfekte olduğu ve şu anda başkalarını enfekte ediyorlar. Semptomlar bulaştan altı gün sonra başlayacak, dolayısıyla vakalarda asıl artışı pazartesiden itibaren sağlık çalışanları gözlemleyecek.”