Varlık Fonu Turkcell’in büyük ortağı oldu

Varlık Fonu Turkcell’in büyük ortağı oldu
Türkiye Varlık Fonu, İsveçli telekom operatörü Telia Company’nin Turkcell’deki yüzde 24.02 dolaylı hissesini 530 milyon dolar karşılığında satın aldı. Bu satın almayla Turkcell’deki en büyük hissedar konumuna gelen TVF...

Türkiye Varlık Fonu, İsveçli telekom operatörü Telia Company’nin Turkcell’deki yüzde 24.02 dolaylı hissesini 530 milyon dolar karşılığında satın aldı. Bu satın almayla Turkcell’deki en büyük hissedar konumuna gelen TVF yaptığı açıklamada, Turkcell’in ana hissedarı İsveçli Telia ile anlaştığını duyurdu. Telia Turkcell’in yüzde 51’ine sahip olan Turkcell Holding şirketinde yüzde 57.1 paya sahipken, Çukurova Holding de dolaylı hisselerini satarak şirketten çıkış yapacak.


TVF’den yapılan açıklamada, “Türkiye Varlık Fonu, Turkcell’in %26.2 oranında hissedarı oluyor. Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile TVF, Turkcell’in en büyük hissedarı olacak” ifadelerine yer verildi.
TVF’nin yaptığı açıklamaya göre satın almadan sonra şirketteki ortaklık yapısı şu şekilde olacak:
“TVF, Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 5’ini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak. LetterOne, şirketteki payını toplamda yüzde 24.8’e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline gelecek. Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek. Yönetim kurulundaki 4 üye Varlık Fonu imtiyazı olmaksızın seçebilecek. Turkcell’in mevcut temettü politikası sürdürülecek.”
TVF açıklamasında ayrıca işlemin bu yıl içinde tamamlanmasının beklendiği de belirtildi.

İDDİA: Varlık Fonu 2 milyar dolarlık borçlanmaya gidecek

Öte yandan Varlık Fonu’nun Eurobond ihraç ederek sene sonuna doğru en az 2 milyar dolarlık yeni borçlanmaya gideceği iddia edildi. TVF, 2019’un Mart ayında da Hazine garantili 2 yıl vadeli 1 milyar euro dış borç almıştı. Bloomberg’de yer alan haberde, yeni borçlanmanın Varlık Fonu’nun stratejik varlık alımlarını artırdığı bir döneme denk geldiğinin altı çizilirken, TVF’nin ihraç sürecinde aracılık edecek bankaları kısa bir süre içinde belirleyeceği, vade ve miktarın ise daha sonra kesinleşeceği ifade edildi.

Kim kime ne kadar hisseyi kaça sattı?

Varlık fonu Turkcell’in hisselerini satın aldı ama bu alım satımda kimin, hangi oranda, hisseyi kimden kaç liraya satın aldığına ilişkin soru işaretleri oluştu.
Ekonomistler satışın şeffaf olmamasını eleştirdi. Ekonomist Kerim Rota sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada espirili bir şekilde, “Ziraat Bankasına rehinli Çukurovaya ait hisselerin, kime hangi değerleme ile satıldığını merak eden yok sanırım?” derken ekonomist İbrahim Turhan ise Rota’nın mesajını alıntılayarak, “Bir sen ü bir ben ü bir mutrib-i pâkîze-edâ, İznin olursa eğer bir de Nedîm-i şeydâ” ifadelerini kullandı. Turhan devamında yaptığı paylaşımda, “Ekonomi yönetiminde mucizeler devam ediyor: Tek işlemde, bir malın, aynı zamanda kaç farklı fiyatı olabilir? Varlık Fonu, sadece Fona devredilen varlıklar ve haklar kapsamındaki tescil işlemleri ile sınırlı olmak üzere tüzel kişiliği haiz iken nasıl yükümlülük altına girer?” dedi.
Açıklamada en dikkat çekici husus 2 milyar euroluk hazine garantisiydi.
Bilmece gibi açıklamaysa Kerim Rota’dan geldi. Rota şunları söyledi:
“Dün 4.7 olanı; A 2.2'ye B'ye satmış, B, C'den 11.6'ya biraz daha almış, B bir kısmını 3.3'e D'ye satmış, D, B'ye A'ya ödemesi için borç vermiş, B, C'nin alacaklısı E'nin sahibi imiş, Sonuç; B'nin istediği borcu E verir, A gider, E'nin zararı B'ye taşınır. B'de hesap vermez.”
Turhan da Rota’nın açıklamasını bir kez daha alıntılayarak, “İşin içinden çıkamamıştım. Kerim Rota hepimizi aydınlattı. ‘Mucize’ deyince abarttık sanıyorsunuz. Ama en önemlisi Hazine garantisiyle alınacak €2 milyar tabii. Kim aldı, kim sattı, kaçtan aldı, kaçtan sattı bir yana; sonuçta parayı vergi mükellefleri ödeyecek, o belli oldu” dedi.