Vatandaş krediye hücum etti

Vatandaş krediye hücum etti
Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik kriz en çok düşük gelirli vatandaşları etkiledi. Salgın süresince işsizlik ve hayat pahalılığıyla boğuşan vatandaşlar ihtiyaç kredisine can simidi gibi sarıldı. Nisan ayında...

Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik kriz en çok düşük gelirli vatandaşları etkiledi. Salgın süresince işsizlik ve hayat pahalılığıyla boğuşan vatandaşlar ihtiyaç kredisine can simidi gibi sarıldı. Nisan ayında 920 bin kişi ilk kez ihtiyaç kredisine başvuru yaparken, bu sayının önceki 11 ayın ortalamasının 8 katı olması dikkati çekti.


Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını zaten ağır hasarlı olan Türk ekonomisinde daha derin yaralara yol açtı. Yaşam maliyetlerinin iyice yükselmesi nedeniyle geçinemeyen vatandaşlar çareyi ihtiyaç kredisinde buldu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin nisan ayı raporunda bu durum gözler önüne serildi. Rapora göre, vatandaşların bankalardan çektiği bireysel kredi hacmi bir yılda 122 milyar lira artış kaydederek 642 milyar liraya dayandı.


Söz konusu dönemde bankalara bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 1.2 milyon artışla 31.8 milyona çıkarken, vatandaşlar en çok ihtiyaç kredisi kullandı. 2019’un Nisan ayından şu zamana kadar ihtiyaç kredisi borcu 217 milyar liradan 312.6 milyar liraya yükseldi. Mart ayında bankalara borcu olan kişi sayısı 24.8 milyonken, nisanda bu sayıya 1 milyon kişi daha eklendi.


“İlk kez” ihtiyaç kredisi kullananların sayısında yaşanan artış dikkat çekti. İlk kez ihtiyaç kredisi kullananların sayısı aylık ortalama 120 bin olurken, bu sayı bu yıl nisanda 920 bin kişiye çıktı.
İhtiyaç kredilerinde yaşanan artışa vurgu yapan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “İhtiyaç kredisi kullananların kişi başına borcu geçen yıl 8 bin 858 liraydı. Bu yıl bu sayı 11 bin 853 liraya yükseldi. Salgın döneminde işsizlik arttı, artık her ailede geliri olmayan ilave bir fert bulunuyor. Bu koşullar altında hükümet yarını düşünmeden ihtiyaç kredilerini yurttaşa dağıttı. Yarın bu borçlar nasıl ödenecek” diye tepki gösterdi.
İlk kez ihtiyaç kredisine başvuranların sayısının 8 kat arttığının altını çizen Karabat, “31 milyon yurttaşımızın bankalara kredi borcu var. Geri kalan nüfus ise aile fertleri ya da çocuklardan oluşuyor. Yani kredi borcu olmayan neredeyse yok” ifadelerini kullandı.