Vatikan’ın mülkleri say say bitmez

Vatikan’ın mülkleri say say bitmez
Dünyada yaklaşık 1,4 milyar Katolik’in dini merkezi olan Vatikan, bir yargılama kapsamında ilk kez mal varlığını açıkladı. Vatikan’ın İtalya’da 4 bin 51, Londra, Paris, Cenevre ve Lozan’da ise yaklaşık bin 120 mülke...

Dünyada yaklaşık 1,4 milyar Katolik’in dini merkezi olan Vatikan, bir yargılama kapsamında ilk kez mal varlığını açıkladı. Vatikan’ın İtalya’da 4 bin 51, Londra, Paris, Cenevre ve Lozan’da ise yaklaşık bin 120 mülke sahip olduğu bildirildi.
Vatikan, geçtiğimiz günlerde İtalyan işadamları tarafından Londra’da lüks bir bina satın almak için bir finansman olayına karışan başta Kardinal Angelo Becciu ile birlikte 10 kişiyi ceza mahkemesine sevk ettiğini duyurmuştu.
27 Temmuz’da yapılacak mahkeme öncesi Vatikan mal varlığını açıkladı. Açıklamada, İtalya’da 4 bin 51, Londra, Paris, Cenevre ve Lozan’da ise yaklaşık bin 120 mülk olduğu aktarıldı. 50 sayfayı aşan belgelerde, İtalya’daki mülklerinin yaklaşık 14’ünün piyasa değerinde kiraya verildiği, diğerlerinin ise kilise çalışanlarına indirimli fiyatlardan kiralandığı belirtildi. Mülklerin yüzde 40’ı ise okul, manastır ve hastane gibi kurumsal yapılardan oluşuyor.
NE OLMUŞTU?
Vatikan’da emsal teşkil eden bu mali yolsuzluk davasının merkezinde bir kardinal bulunuyor. Papa’nın en yakın yardımcılarından 73 yaşındaki Kardinal Becciu, 27 Temmuz’da diğer sanıklarla birlikte Vatikan Mahkemesi’nde yargılanacak.