VE ADAY BAY KEMAL

VE ADAY BAY KEMAL
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş vadederek 12 Şubat 2022’de “Altılı Masa” olarak kurulan Millet İttifakı’nın 13. cumhurbaşkanı adayı ilan edildi.Altılı Masa, İYİ Parti...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş vadederek 12 Şubat 2022’de “Altılı Masa” olarak kurulan Millet İttifakı’nın 13. cumhurbaşkanı adayı ilan edildi.

Altılı Masa, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 3 Mart’ta deprem etkisi yaratan açıklamalarının ardından gece-gündüz süren temaslarda “Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı yardımcısı olması” formülü üzerinde uzlaşılmasıyla dün Saadet Partisi Genel Merkezi’nde yeniden toplandı. Liderlerin dört saat süren toplantısının ardından ev sahibi olarak açıklama yapan SP lideri Karamollaoğlu, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim Cumhurbaşkanı adayımızdır” dedi.



BÜTÜN RENKLER AYNI SOFRADA
Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı sıfatıyla yaptığı ilk konuşmada Yunus Emre’nin “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz” sözünü alıntılayarak “Biz ülkenin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Bu sofra Halil İbrahim Sofrasıdır. Halil İbrahim, sofrası komşusu açken tok yatmamaktır, Halil İbrahim Sofrası tek bir çocuğun dahi yatağa aç gitmemesidir. Halil İbrahim Sofrası zulmün sona ermesi, hakkın hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye’yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Siz, biz Millet İttifakı olarak Türkiye‘yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.”

AHLAKIN VE ADALETİN İKTİDARI
Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanlarının Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinin yol haritası üzerinde de mutabık kaldıklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, “11 maddede uzlaştık. Millet İttifakı’nın kapısı, ortak Türkiye hayalini paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. 85 milyon insanımızı selamlıyorum. Deprem felaketinin birinci ayı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ahlakın ve adaletin iktidarını hep birlikte kuracağız” diye konuştu.


Ankara’da baş döndüren trafik

13.10 - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener parti genel merkezine gitti.
13.35 - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İYİ Parti Genel Merkezi’ne gitti, Akşener ile görüştü.
13.50 - Görüşmenin ardından iki belediye başkanı açıklama yaptı. İmamoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun bilgisi ile bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Altılı Masa’nın stratejisinin önemli olduğunun bilincindeyiz. Buna binaen buradayız”; Yavaş “Biz Millet İttifakı’nın belediye başkanlarıyız. Önümüzde seçim var, ayrılığa tahammülü yok. Sayın Genel Başkanımıza ilettik” dedi.
13.55 - Saadet Partisi’nde (SP) 14.00’te yapılacağı belirtilen Millet İttifakı toplantısı 15.00’e alındı.
14.00 - İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Akşener’in Yavaş ve İmamoğlu’na seçilecek cumhurbaşkanının yetkili icracı cumhurbaşkanı yardımcıları olmasını önerdiğini açıkladı.
14.20 - Akşener’in, 15:00’te SP Genel Merkezi’ndeki toplantıya katılacağı belirtildi.
14.55 - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Yavaş ve İmamoğlu ile görüştü.
15.03 - Akşener genel merkezden ayrıldı. İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, Akşener’in SP’deki toplantıya katılmayacağını, özel bir görüşmesi olacağını açıkladı.
15.06 - SP Genel Merkezi’ne ilk gelen isim DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan oldu.
15.08 - Saat 14.00’ten 15.00’e alınan 5’li masa toplantısı bir kez daha ertelendi ve 16.00’ya alındı.
15.09 - Kılıçdaroğlu, Akşener, Yavaş ve İmamoğlu’nun bir otelde toplantı yaptığı belirtildi.
15.15 - İYİ Partili Zorlu’nun 14.45’te yapılacağı duyurulan basın açıklaması iptal edildi.
15.30 - Zorlu, Kılıçdaroğlu ile Akşener’in görüştüğünü ve SP’de yapılacak toplantıya Akşener’in de katılacağını açıkladı.
15.38 - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu SP Genel Merkezi’ne geldi.
15.39 - DP Genel Başkanı Gültekin Uysal SP Genel Merkezi’ne geldi.
15.45 - CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘Halkın Umudu Kılıçdaroğlu’ sloganlarıyla SP Genel Merkezi’ne girdi.
15.48 - Akşener, SP Genel Merkezi’nde “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganıyla karşılandı.
15.49 - Altılı Masa, cumhurbaşkanı adayını açıklamak için toplandı.
19.28 - DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri, Altılı Masa’da alınan kararı istişare için kurmayları ile toplantı yaptı.
20.54 - Toplantının sona ermesinin ardından Karamollaoğlu, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı.