VE GELECEK GELDİ!

VE GELECEK GELDİ!
OTOMOTİVDE değişim ve dönüşüm hızlanırken, özellikle Alman preium markalar atağa kalktı. Geçen hafta Mercedes, EQS modeliyle, “Gelecek artık geldi” dedirtirken, Audi ise önce Q4 e-Tron’u ardından da EQS’e rakip olacak...

OTOMOTİVDE değişim ve dönüşüm hızlanırken, özellikle Alman preium markalar atağa kalktı. Geçen hafta Mercedes, EQS modeliyle, “Gelecek artık geldi” dedirtirken, Audi ise önce Q4 e-Tron’u ardından da EQS’e rakip olacak A6 e-Tron’u sahneye çıkardı.

DÜNYANIN pandemi nedeniyle zorlu bir döneden geçtiği bugünlerde otomotiv sektöründe yaşanan değişim ve dönüşümün hızı arttı. Bugün hemen hemen her marka elektrikli ve akıllı modellerini pazara sunarken, teknoloji devleri de bu değişimin birer parçası oldu. Huawei’den Xaomi’ye, Apple’den Sony’e kadar bir çok teknoloji devi elektrikli otomobil veya teknolojisi geliştirmek için yatırımlarını artırıyor. Kuşkusuz elektrikli otomobil konusunda öncü olan Tesla’nın açtığı yoldan şimdi birçok büyük grup girmek için yarışıyor. Ama özellikle otomotiv sektöründe premium yani lüks markaların yarışta önde olduğu görülüyor.
ALMANLAR ÖNE GEÇTİ
Alman Mercedes, EQC ve EQA modellerinden sonra geçen hafta elektrikli otomobilde amiral gemisi olacak modeli EQS’i ve ardından dün de EQB’yi tanıtırken, Audi ise e-Tron’dan sonra önce RS e-Tron ve e-Tron GT’yi, geçen hafta da önce Q4 e-Tron’u ardından A6 e-Tron’u vitrine çıkardı. Aynı şekilde Alman BMW’de i3’ten sonra önce iX3’ü ardından i4’ü tanıttı. Alman Porsche ise beğenilen modeli elektrikli Taycan’ın crossover versiyonu Taycan Cross’u sahneye çıkardı. Aslında buraya kadar geliştirilen tüm modeller Tesla’nın rakibi olacak fiyat ve özelliklerde. Özellikle Alman lüks markaların art arda piyasa sürdüğü modeller, otomotiv sektöründe geleceğin geldiğini de kanıtlar nitelikte.
EQS GELİNEN SON NOKTA
İşte geçen hafta tanıtılan ve bu yıl sonunda Türkiye’ye gelecek EQS modeli de otomotiv endüstrisinde gelinen son noktayı temsil ediyor. 770 kilometreye kadar (WLTP) menzil sunabilen ve 300 kilometreye kadar (WLTP) menzil için 15 dakikada şarj edilebilen EQS modeli 0,20 Cd’lik aerodinamik katsayısıyla dünyanın en aerodinamik seri üretim otomobili oluyor. Mercedes-Benz, önümüzdeki 20 yıl içinde karbon nötr yeni bir araç filosu sunmayı hedeflerken, 2030 yılında ürün gamında bulunan otomobillerin yarısından fazlasını elektrikli ve şarj edilebilir sistemlerle donatmayı planlıyor.