Vefat sayısı artacak

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 15, 2020 / 07:15

Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, salgının gidişatına ilişkin ciddi uyarılarda bulundu ve pandemiyi yönetenlere seslenerek “Bir gün hastaneleri gezmelerini öneriyorum” dedi.

“Turkuaz tablo beni de vatandaşı da tatmin etmiyor diyen” Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ‘Bidebunuizle’ yayınında Yavuz Oğhan’a konuştu. “Çemberin ne kadar daraldığını hepimiz farkındayız” diye konuşan Şenol, “Veriler apartmandan, komşudan geliyor. Bir şehri kapsamayan tablodan bahsediyoruz. Sürecin bu şekilde sürdürülmesinde neden inatlaşılıyor anlamıyorum” ifadelerini kullandı.
‘GERÇEK VERİYE
İHTİYACIMIZ VAR’
Hekimlerin bu sorunun üzerine düşmesinin salgının ciddiyetinin halka aktarılması olduğunu belirten Şenol, “Gerçek veriye ihtiyacımız var. Hastane stratejileri öngörülen duruma göre dizayn edilmediği için hastaneler dolmuş durumda. Şehir kalabalıklaşmadan bunlar başımıza geldi, önümüzde kış var” diye konuştu. “Önümüzü iyi görmüyorum” ifadelerini kullanan Şenol, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘AKTİF VAKA SAYISI BUZDAĞININ TEPESİ’
“Hekimler aldıkları eğitim ve etik gereği şu an süreci sürdürme çabasında. Üzerine çığ gelen bir sığınaktasınız. Sığınak çökmüş. Hekimleri öyle düşünün. Hekimler çığı eliyle tutmaya çalışıyor. Dünyada aktif vaka artıyor. Fakat fark yapılan taramalarda asemptomatik vakalar da tespit ediliyor ve aktif vaka olarak sayılıyor. Bizdeki aktif vaka sayısı buzdağının tepesi. Evde tedavi yöntemi kullanılıyor. Bu nedenle ölüm ve ağır hasta oranları büyüyerek gidecek. Ölüm ve vakalar artacak.”
Yavuz Oğhan’ın semptomu olmayan ve hastaneye başvuran hastalara test yapılmamasının nasıl bir sonuç yaratacağını sorması üzerine yanıt veren Şenol, şöyle devam etti:
“Bu basamağı atladığınız zaman 3-4 hafta sonra yoğun bakım ve vefat olarak karşınıza geliyor. Bu rakam geç kalındı demek oluyor. 150 bin kişi 150 bin kişiye daha virüs bulaştırıyor. Bu kadar ağır bir tabloyla karşılaştığınızda elinizdeki tüm test kapasitesini ağır hastalara kullanmak zorunda kalıyorsunuz”
‘SALGINLA MÜCADELE YÜRÜTÜLMÜYOR’
“Toplumda salgın mücadelesi yürütülmüyor, biz salgınla mücadelede yalnız gibiyiz. Ben ipin ucunun yakalanamayağı öngörüsündeyim. Pandemiyi yönetenlere bir gün tüm hastaneleri gezmelerini tavsiye ediyorum.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top